“Judo-ul formează caractere”


Intră acum și în grupul de

Pentru că, aşa cum a subliniat duminică preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, Florentin Marinescu, “românii vorbesc foarte mult despre fotbal, dar despre sport vorbesc din păcate foarte puţin”, Clubul Sportiv “Nord Arena” Suceava, în colaborare cu Iulius Mall Suceava şi Direcţia Judeţeană pentru Sport Suceava, a depus eforturile organizării în municipiul reşedinţă de judeţ a “Stagiului de formare şi perfecţionare a arbitrilor de Judo din zona Moldovei”. O dată cu acest stagiu, la Iulius Mall Suceava, s-a desfăşurat şi prima ediţie a Cupei “Mihai Alexandroae” la Judo, eveniment care constituie un prim-pas în revigorarea acestui sport la nivelul judeţului.

“Judo-ul este mai mult decât un sport. Această artă marţială japoneză este practicată de oameni inteligenţi”, a declarat arbitrul internaţional Ioana Babiuc în cadrul unei conferinţe de presă, la care au fost prezenţi invitaţi de seamă din domeniu în frunte cu preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale – Florentin Marinescu, primul practicant şi pionierul Judo-ului sucevean – maestrul Mihai Alexandroae, Brânduşa Vărăreanu – antrenor şi arbitru, Gheorghe Vasilaş –primul sportiv al maestrului sucevean şi unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, etc.

Cel mai important este faptul că “Judo-ul formează caractere”, scopul principal al acestui sport fiind cel educaţional, bazat pe sănătate fizică, mentală şi integritate morală. Judoka învaţă să descopere “calea victoriei”, luptele dintre aceştia având la bază disciplina şi flexibilitatea, nicidecum violenţa.

La Suceava s-a făcut cândva performanţă dar, din păcate, de 25 de ani nu s-a mai desfăşurat nicio competiţie, acest sport intrând într-un con de umbră. Cu toate acestea, pionierii Judo-ului local nu l-au uitat pe cel care i-a iniţiat în tehnicile acestei arte, pe maestrul Mihai Alexandroae, organizând în cinstea lui prima ediţie a Cupei “Mihai Alexandroae” la Judo, eveniment care doreşte să devină tradiţie.

Antrenor de Judo şi medic veterinar, primul Judoka din Suceava, acesta a fost plăcut surprins de surprizele care i-au fost pregatite. “Când am văzut că această competiţie imi poartă numele era mai-mai să mă lase inima”, a precizat vizibil emoţionat maestrul sucevean.

Toţi cei în măsură să aprecieze asta, antrenori şi practicanţi ai acestui sport în frunte cu preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale, Florentin Marinescu, sunt de părere că Suceava are potenţial şi ar putea deveni un centru foarte bun pentru Judo.

Lipseşte însă elementul principal, o sală de antrenament (Dojo), în care cei interesaţi de această artă marţială japoneză să se poată pregăti.

Preşedintele CS “Nord Arena” Suceava a precizat că, în prezent există multe promisiuni care vizează dezvoltarea şi revigorarea Judo-ului sucevean. Printre acestea există şi una pe cale să se îndeplinească, venită din partea Federaţiei Internaţionale de Arte Marţiale, care a promis un set de tatami şi kimono-uri necesare practicării acestei arte marţiale japoneze. Mai mult, începând de anul acesta, clubul sportiv are şi o secţie de Judo.

La competiţia care s-a desfăşurat la etajul Iulius Mall a participat un număr mare de sportivi, de diferite categorii de vârstă. Practicanţii au oferit publicului numeros adunat în jurul Tatami-ului demonstraţii de Judo, bazate pe tehnici de o rigurozitate extremă şi pe o disciplină de invidiat.

Tot duminică, arbitrii care au participat la “Stagiul de formare şi perfecţionare a arbitrilor de Judo din zona Moldovei” au fost evaluaţi şi, după caz, au primit licenţa.

Surpriza cea mare, care a emoţionat audienţa, a fost festivitatea de premiere, pentru extraordinara activitate sportivă, a pionierilor Judo-ului sucevean, care au primit diplome şi cupe din partea organizatorilor şi, cel mai important, aprecierea efortului pe care l-au depus pentru consacrarea acestui sport.

Tot cu această ocazie, Mihai Alexandroae, cel care a pus bazele Judo-ului în Suceava, a primit două diplome de excelenţă, “pentru o carieră de excepţie”, prima din partea Federaţiei Române de Arte Marţiale şi a doua din partea Clubului Sportiv sucevean “Nord Arena”.

Nu fost uitat nici invitatul special al evenimentului, Florentin Marinescu, care a plecat de la Suceava cu o diplomă de excelenţă, obţinută pentru seriozitatea şi dăruirea cu care promovează Judo-ul românesc, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale fiind şi unul dintre primii practicanţi români ai acestui sport.


Intră acum și în grupul de