La Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului începe să „miroase” a apă caldă şi căldură în sistem centralizat


Intră acum și în grupul de

Două centrale de cogenerare de înaltă eficienţă vor fi puse în funcţiune în această iarnă în oraşele Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, în cele două oraşe urmând să se finalizeze procedurile pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale a centralelor respective. Edilul-şef al oraşului Gura Humorului, liberalul Marius Ursaciuc, a declarat presei că centrala termică de cogenerare urmează să fie pusă în funcţiune din data de 15 octombrie, iar gazul natural pentru funcţionare va fi asigurat de E.On Gaz, asta deşi între cele două instituţii există o serie de neînţelegeri mai vechi.

„Am uitat temporar de faptul că E.On Gaz datorează redevenţa pentru cinci ani de zile primăriei din Gura Humorului”, a spus cu suficient sarcasm Marius Ursaciuc, care a ţinut să menţioneze că şi în aceste condiţii va semna cu operatorul de gaze naturale contractul de furnizare a gazului natural pentru centrala de cogenerare. El a explicat că după darea în fucnţiune a centralei, vor beneficia de agent termic şi de apă caldă toate instituţiile publice din oraş, precum şi 230 de locuinţe care sunt racordate în prezent la sistemul centralizat de termoficare.

Primarul din Gura Humorului susţine că oraşul său este singurul din ţară care are soluţie alternativă de încălzire pentru instituţiile publice, toate având centrale termice proprii, în orice clipă fiind capabile să producă agent termic.

Pe de altă parte, administraţia locală din Câmpulung Moldovenesc este încrezătoare că centrala de cogenerare construită prin proiectul judeţean „Utilităţi şi mediu la standarde europene” va fi pusă în funcţiune în această iarnă, după mai bine de doi ani de tergiversări continue.

Primarul municipiului, Gabriel Constantin Şerban, a declarat joi, că decizia AGA a Transgaz de a prelua conductele magistrale de gaze naturale construite prin proiectul de utilităţi al CJ Suceava va determina clarificarea situaţiei juridice a acestora şi va creşte interesul firmelor pentru operare în zonă. „Sperăm ca în scurt timp Ministerul Economiei să selecteze operatorul local de gaze naturale, ceea ce va permite ca centrala de cogenerare să fie pusă în funcţiune, iar locuitorii oraşului să beneficieze de avantajele acestei investiţii importante”, a mai spus Gabriel Şerban.

Reamintim că nici o firmă nu s-a înscris la ultimele două licitaţii organizate de Ministerul Economiei pentru desemnarea operatorului de gaze naturale în Câmpulung Moldovenesc, datorita situatiei juridice neclare a acestora, potrivit oficialităţilor.


Intră acum și în grupul de