Mirela Adomnicăi spune că își dorește ca tot mai mulți suceveni să lucreze în județ, dar semnalele sunt că numărul celor care vor pleca în străinătate e mai mare decât înainte de pandemie


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în perioada următoare vor fi puse în aplicate măsuri active care să contribuie la creșterea ocupării forței de muncă și și-a exprimat speranța că și o parte din sucevenii din diaspora reveniți acasă pe perioada pandemiei vor găsi locuri de muncă acasă, dar că semnalele actuale nu sunt foarte încurajatoare.

Adomnicăi a spus că deja în zona de construcții se simte o emulație pentru că sunt și proiecte cu finanțare guvernamentală și europeană în derulare și va fi nevoie în continuare de forță de muncă.

Ea a spus că zona de construcții presupune un salariu minim mult mai mare decât cel în plată pentru celelalte categorii de angajați și că ar putea absorbi și forța de muncă revenită din străinătate.

„Sperăm că e o zonă care va absorbi și din categoria diasporei care a venit acasă în această perioadă de pandemie și care sper să-și găsească aici un loc de muncă astfel încât să nu fie nevoită să părăsească din nou țara în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit”, a spus directorul executiv al AJOFM Suceava.

Ea a menționat însă că semnalele sunt că numărul sucevenilor care intenționează să plece la muncă în străinătate e mai mare decât înainte de pandemie.

„Din discuțiile cu primarii care își cunosc foarte bine comunitatea și componența comunității și, în general, intențiile oamenilor din comunitate, mulți și-au exprimat îngrijorarea că numărul celor plecați de acum înainte în afară pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit va fi mai mare decât cel dinainte de pandemie”, a spus Adomnicăi.

Ea a recomandat și celor care intenționează să plece la muncă în afara țării să apeleze la serviciile consilierului Eures din cadrul AJOFM Suceava.

„Sper să reluăm și comunicarea locurilor de muncă în afară astfel încât plecarea pentru o asemenea opțiune să fie făcută în condiții de siguranță, cu contracte de muncă încheiate și clauze care să fie respectate”, a spus Adomnicăi.

Directorul executiv al AJOFM Suceava a subliniat însă că dorește ca sucevenii să rămână să muncească acasă.

„Îmi doresc cât mai mulți suceveni cu loc de muncă în județ, în țară și nu în afară”, a subliniat Adomnicăi.

Ea a mai arătat că și zona turismului ar putea fi una care să absoarbă forța de muncă pentru că a constatat un optimism al operatorilor economici din turism.

Adomnicăi a spus că deși a fost creată o anumită reputație Bucovinei în ultima perioadă, care ar afecta mai mult.

Ea a menționat că unii agenți economici din turismul sucevean au fost sunați în această perioadă în care se vorbea negativ despre județul Suceava de clientela fidelă formată de-a lungul timpului și au fost întrebați dacă își vor relua activitatea pentru că doresc să facă rezervări pentru sezonul care urmează.

„Sper că vom reuși să recuperăm, dar va trebui să punem umărul. Dacă va fi un feed-back pozitiv al celor care vor veni în Bucovina în această vară, și vom povesti despre cifre, de rostogolirea denaturată a unor informații vom contribui cu toții la reabilitare și recuperare în zona turistică”, a spus Adomnicăi.


Intră acum și în grupul de