“Liber Artis” – tinerii care improspateaza atmosfera unui spectacol de orchestra


Intră acum și în grupul de

Nou apărută în lumea muzicală, orchestra “Liber Artis” vrea să ofere iubitorilor de muzică un altfel de spectacol, concerte în care publicul poate să îşi aducă contribuţia şi să dispară bariera dintre cei de pe scenă şi cei din jurul ei, astfel încât atât interpreţii cât şi audienţa să se bucure de “farmecul muzicii”.

Un număr de 22 de tineri, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “George Enescu” din Iaşi, printre care şi doi suceveni, au pus bazele orchestrei “Liber Artis”.
Uniţi de talentul şi pasiunea pentru muzică, aceştia încearcă să aducă ceva nou în lumea muzicală, acea prospeţime menită să atragă publicul, să-l relaxeze.
Astfel, în timpul unui spectacol, “studenţii” “condimentează” atmosfera cu glume sau, după caz, îi fac farse dirijorului. Nici instrumentele la care cântă nu sunt, toate, foarte convenţionale, “farmecul muzicii” fiind dat şi de o nicovală sau chiar un cuc.

Până acum tinerii au susţinut două concerte în Iaşi, primul în luna iunie a acestui an şi al doilea în data de 3 octombrie a.c., ambele găzduite de Biblioteca Centrală Universitară.

Potrivit membrilor orchestrei, spectacolul cu care au debutat, “Farmecul muzicii”, în programul căruia se regăsesc arii celebre din “La Traviata”, “Sânge Vienez”dar şi valsuri precum “Dunărea Albastră” şi “Kaiser Waltz”, a impresionat audienţa, nereuşind însă să atragă şi câţiva sponsori care să le uşureze drumul celor 22 de tineri.
Multele promisiuni pe care le-au obţinut s-au dovedit până acum a fi vorbe în vânt. Cu toate acestea, în ciuda greutăţilor materiale care se ivesc, tinerii nu renunţă la pasiunea lor şi speră în continuare să obţină fonduri pentru un turneu prin ţară.

“Liber Artis” le promite şi sucevenilor iubitori de muzică adevărată un concert, care o să aibă loc în Suceava, în viitorul apropiat.

Iată şi membrii “Liber Artis”, tinerii care în plină criză financiară şi chiar culturală, au avut curajul înfiinţătii pe cont propriu a unei orchestre:

Vioară I:, Anastasia Baicu, Mădălina Lohan, Diana Nedelcu;
Vioară II: Melexima Turcu, Oana Mironescu
Violă: Andreea Peiu;
Violoncel: Emerich Gherca;
Contrabas: Mihai Cebotari;
Flaut: Mihaela Grigoraş;
Clarinet: George Lupaşcu;
Oboi: Ramona Ciofu;
Fagot: Dumitru Nastase;
Corn: Liviu Mihai Chelariu, Vlad Iordache;
Pian: Alin Filipescu;
Percuţie: Dan George Constantinescu;
Solişti: Cristian Alexandru Savin – Tenor şi Cristina Talmaciu – Soprană;
Dirijor: Adrian Vinars.


Intră acum și în grupul de