Elevii din Poiana Micului invata intr-o scoala in valoare de peste 1.500.000 Euro


Intră acum și în grupul de

În satul sucevean Poiana Micului a fost, vineri, sărbătoare cu prilejul inaugurării unui complex şcolar modern, construit în totalitate cu fonduri din partea statului polon. Începând de luni, aproximativ 160 de elevi se vor bucura de confortul pe care îl oferă noua şcoală din sat.

La deschiderea oficială a unităţii şcolare, au fost prezente nume “grele”, oficialităţi române şi polone, care au contribuit la buna desfăşurare a proiectului. Din Polonia a fost prezentă o delegaţie de 12 persoane, în frunte cu vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek, deputatul polon Maciej Płażyński, preşedintele Asociaţiei Wspolnota Polska, prin intermediul căreia senatul polon a realizat finanţarea construcţiei şcolii, senatorii Andrzej Person şi Marek Konopka, precum şi o serie de persoane cu funcţii de conducere din diferite departamente privind relaţia cu diaspora sau emigraţia din Polonia.

De asemenea, de la eveniment nu au lipsit Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Wojciech Zajaczkowski, consulul Republicii Polone la Bucureşti, Anna Zalewska, deputatul Ghervezen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, prefectul Sorin Arcadie Popescu şi Excelenţa Sa Petru Gherghel, episcopul Diocezei Romano-Catolice, din Iaşi.

Deschiderea acestei şcoli a fost un prilej de bucurie atât pentru elevii care vor învăţa în ea, cât şi pentru părinţii acestora. Astfel, cu mic cu mare, toată suflarea din Poiana Micului s-a adunat în faţa noii şcoli, pentru a-i întâmpina pe reprezentanţii autorităţilor polone şi române. Aceştia au fost primiţi cu flori, cântec şi bucurie de elevii şcolii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, de sărbătoare.

După ce au tăiat panglica inaugurală şi au rostit câteva rugăciuni de binecuvântare a spaţiului proaspăt inaugurat, oficialii au făcut un tur al complexului şcolar, după care s-au oprit în sala de sport, unde elevii au ţinut un mic spectacol.

Prezentă la deschidere, vicemareşalul Senatului Poloniei, Krystyna Bochenek, s-a arătat încântată de rezultatul investiţiei, declarând că este bucuroasă că statul polonez a avut ocazia să ajute populaţia din Poiana Micului. “Sper ca în timp această şcoală să dea nume importante pentru comunitatea polneză şi, de ce nu, chiar un viitor preşedinte al UE”, a declarat vicemareşalul Krystyna Bochenek.

După ce a mulţumit celor prezenţi pentru participarea la eveniment, deputatul Ghervezen Longher a precizat că această zi ar trebui să rămână în memoria polonezilor, pentru că proiectul a ajuns la final, chiar dacă pe parcursul derulării acestuia au existat câteva probleme cu constructorii.

La rândul său, prefectul Sucevei, Sorin Arcadie Popescu, s-a arătat impresionat de faptul că statul polon a investit pe aceste meleaguri, aceasta fiind “o invesţiţie mare, datorată implicaţiilor financiare şi, mai mult, din prisma faptului că a fost construită o şcoală”.

După ce oficialii prezenţi au luat, pe rând, cuvântul, exprimându-şi părerile în legătură cu noua şcoală din sat, cei mici au oferit “musafirilor” un spectacol folcloric, după care toţi cei prezenţi s-au bucurat de bucatele special aduse de la un restaurant din Suceava şi de viţelul la proţap, care s-a rumenit pe toată durata inaugurării noului complex şcolar.

De menţionat este faptul că şcoala este construită pe un amplasament cu o suprafaţă totală de peste 1600 de metri pătraţi, terenul fiind proprietatea Uniunii Polonezilor şi are 12 săli de clasă, bibliotecă, grădiniţă, cabinet medical care va deservi şi populaţia din comunitate – pentru aceştia existând intrare separată – , sală de sport, cabinete de informatică, fizică, chimie.

De asemenea, complexul şcolar este dotat în totalitate cu mobilier din Polonia.
Unitatea şcolară are şi săli de izolare pentru copiii bolnavi, toalete speciale pentru copii cu handicap, toalete separate pentru cadre didactice şi altele pentru copii.

Astfel, elevii din Poiana Micului se bucură de un spaţiu educaţional care oferă condiţii de care nici măcar elevii care învaţă la oraş nu se bucură, valoarea investiţiei depăşind 1.500.000 euro şi beneficiarul final fiind până la urmă statul român, care a preluat în folosinţă noua şcoală.


Intră acum și în grupul de