Sondajele de opinie dau un prim verdict: Traian Basescu va pierde cea mai inalta functie in stat in fata lui Mircea Geoana


Intră acum și în grupul de

Potrivit ultimelor sondaje de opinie realizate de INSOMAR şi CCSB, Traian Băsescu, candidatul sustinut de PD-L la Preşedinţia României, va pierde în turul II de scrutin în faţa lui Mircea Geoană, candidatul PSD la fotoliul de şef al statului, cum de altfel aceeasi soarta o va avea si in cazul candidatilor Crin Antonescu si Sprin Oprescu.

Dacă rezultatul sondajului INSOMAR arată că Mircea Geoană câştigă teren în faţa preşedintelui Traian Băsescu în primul tur de scrutin, fiind cotat cu 32% din opţiunile electoratului, urmat de Băsescu la două procente distanţă, CCSB îl indică pe Traian Băsescu pe primul loc după primul tur al alegerilor cu 34% din voturi, urmat de Mircea Geoană cu 28% din voturi.

În ceea ce priveşte al doilea tur de scrutin, potrivit sondajului INSOMAR, candidatul PSD îl va depăşi pe candidatul PD-L în opţiunile electoratului, obţinând 53% din voturi şi adjudecându-şi astfel cea mai înaltă funcţie în stat. În aceeaşi direcţie se îndreaptă şi rezultatul sondajului CCSB, care arată că Mircea Geoană l-ar surclasa pe Traian Băsescu cu 55% din voturi.

Sondajul INSOMAR a fost realizat în perioada 29 octombrie -1 noiembrie 2009, la comanda Realitatea TV, pe un eşantion de 1207 persoane, fiind reprezentantiv pentru populaţia României cu vârsta de 18 ani şi peste. Interviurile au fost realizate în toate judeţele ţării şi în cele şase sectoare ale municipiului Bucureşti, fiind incluse în eşanţion 55 localităţi urbane şi 43 localităţi rurale. Eroarea de eşantionare este de +_ 3%, garantată cu o probabilitate de 95%.

Sondajul Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a fost realizat în perioada 29-30 octombrie 2009, la comanda CCSB şi Traking Poll, pe un eşantion de 1216 persoane, reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României, cu o eroare tolerată de 2.9 , la un nivel de probabilitate de 95.


Intră acum și în grupul de