Mirela Adomnicăi: După patru ani în care CJ Suceava nu a reușit să atragă fonduri europene, județul va pierde încă un an pentru că strategia de dezvoltare va fi finalizată abia în decembrie 2021//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, marți, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că județul Suceava va pierde încă un an de absorbție de fonduri europene pentru că actuala conducere a Consiliului Județean Suceava nu s-a preocupat să elaboreze și să adopte strategia de dezvoltare economico-socială a județului care este primul act necesar pentru promovarea de proiecte cu finanțare europeană.

Ea a arătat că strategia județului Suceava care este acum în vigoare expiră în acest an și că a fost elaborată cu datele din anul 2009 și adoptată în 2011, subliniind că județul Vaslui a elaborat o nouă strategie care este din luna iunie 2020 în dezbatere publică.

„S-a înțeles greșit. Evident că nu-mi doresc să aplicăm strategia de dezvoltare a județului Vaslui”, a spus Mirela Adomnicăi care a subliniat că doar a arătat că județul Vaslui a elaborat acest document esențial pentru absorbția de fonduri europene în timp ce județul Suceava nu.

Ea a menționat că analiza SWAT a județului Vaslui i-a trezit un sentiment de milă pentru că județul Vaslui nu are acces direct la culoar feroviar, aerian, are încă mare parte din drumurile comunale pietruite sau de pământ, se confruntă cu lipsă de cadre medicale și  cu insuficiența cadrelor didactice

Adomnicăi a mai spus că i-a atras atenția, în mod special, în ceea ce privește analiza punctelor slabe ale județului Vasului, că județul are resurse turistice limitate mai ales din perspectiva peisajelor, lipsa stațiunilor turistice atestate și numărul mic de locuri de cazare.

„Și din acest punct de vedere suntem un județ binecuvântat care pleacă cu un avantaj foarte mare și din ceea ce privește potențialul de dezvoltare”, a spus Mirela Adomnicăi.

Ea a subliniat însă că județul Vaslui, pentru această situație nefavorabilă pe care o are, și-a conceput o strategie de dezvoltare economico-socială ca urmare a unui proiect implementat în 2018 și finalizat în luna iunie 2020.

„Din iunie 2020, CJ Vaslui a organizat două întâlniri pentru consultare, proiectul fiind în dezbatere publică și accesibil pe site-ul CJ Vaslui. În schimb, la Suceava, pe site-ul Consiliului Județean am găsit că CJ Suceava demarează acest proiect pentru elaborarea strategiei de dezvoltare economico-socială în luna iunie 2020 când deja județul Vaslui avea deja concepută această strategie”, a menționat candidatul PSD.

Ea a atras atenția că termenul de realizare a acestei strategii a județului Suceava este decembrie 2021.

„Eu cunosc că avem o strategie din anul 2011 care expiră în acest an, iar în 2021 încă se lucrează la viitoarea strategie în condițiile în care din 2021 debutează următoarea programare financiară europeană 2021-2027 pentru absorbție de fonduri europene. În afară de faptul că am ratat patru ani în ceea ce privește absorbția de fonduri europene în județul Suceava, ne pregătim să mai pierdem un an. De ce? Pentru că nu avem strategie în 2021”, a declarat Mirela Adomnicăi.

Ea a spus că sucevenii pierd din cauză că la conducerea CJ Suceava nu se află persoane preocupate să ia lucrurile în serios.

„Nu avem filarmonică, așa cum are Botoșaniul, dar nu avem nici strategie, așa cum are Vasluiul. E păcat de județul acesta binecuvântat, cu suceveni harnici, care nu au norocul să aibă în conducerea județului persoane care să fie preocupate și care să ia lucrurile din timp. Suntem  binecuvântați, avem un potențial extraordinar, trebuie să știm să-l valorificăm, iar ceea ce înseamnă 2021-2027 din perspectiva fondurilor europene, cu cele cinci linii directoare, se pliază perfect pe nevoile județului, inclusiv pentru crearea de locuri de muncă mai bine plătite. Eu o spun în cunoștință de cauză. Noi nu avem o problemă cu lipsa locurilor de muncă în județul Suceava. Noi avem o problemă cu locurile de muncă mai bine plătite în județul Suceava, astfel încât sucevenii să nu plece din țară, ci să-și caute o loc de muncă mai bine plătit”, a conchis Mirela Adomnicăi.

Candidatul PSD la funcția de președinte al CJ Suceava a mai spus că cel mai important proiect cu finanțare europeană al CJ Suceava, modernizarea drumurilor județene pe axa strategică Suceava-Iași, trebuia să fie finalizat în septembrie 2020, dar că abia acum au început lucrările.


Intră acum și în grupul de