Mihai Dimian: USV se implică în dezvoltarea comunității prin fapte. Suntem pe un drum pe care nicio altă universitate din România încă nu a pornit


Intră acum și în grupul de

Prorectorul Universității Suceava prof.univ. dr. Mihai Dimian a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că USV este o instituție care este implicată în dezvoltarea comunității, ceea ce este o premieră în condițiile în care în alte orașe universitare administrația încearcă să implice universitățile

„Eu cred că ultimii ani au reprezentat o schimbare în ceea ce privește atitudinea universității față de oraș și prin fapte se poate vedea ce nu făceam înainte. Atragerea de firme în domeniu IT. Dacă industria IT îți spune că Suceava este cel mai în dezvoltare oraș în IT din tot estul României, inclusiv Constanța sau Galați, înseamnă că se vede lucrul acesta”, a spus Dimian.

El a menționat că acum USV are proiectul de parc științific și tehnologic cu Siretul și se află în faza de contractare.

„Eu zic că ne-am oferit toată expertiza pentru a ajuta la dezvoltarea comunității în care suntem. Au fost câțiva experți de la UNESCO și au vizitat cred că 30 de universități din România. Au ales Suceava să o dea ca exemplu pentru implicarea în comunitate și cu Casa de Cultură a Studenților și cu alte lucruri pe care le facem”, a declarat Dimian.

El a subliniat că atitudinea universității sucevene este unică în țară.

„Cred că nu suntem de lăudat acum, dar suntem pe un drum pe care nicio altă universitate din România încă nu a pornit. În rest există implicare inversă. La Cluj se roagă Primăria de universități. Din acest punct de vedere cred că este o atitudine activă și sper ca autoritățile locale, județene, să se raporteze altfel în noul mandat. Văd că sunt aceleași persoane și la Primărie și la Consiliul Județean.  Am avut colaborări bune, dar pot fi foarte bune”, a spus Dimian.

Prorectorul USV, Mihai DIMIAN la Subiectul Zilei

Prorectorul USV, Mihai Dimian la Subiectul Zilei

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 1 octombrie 2020

Universitarul sucevean a apreciat că Suceava nu se poate dezvolta singură.

„Am anumite argumente proprii, dar eu cred că Suceava trebuie să se dezvolte împreună cu Botoșani. De aici încep anumite probleme. Au fost și în mandatul precedent, se vor accentua acum, dar nu avem o populație suficient de numeroasă astfel încât să devenim un punct de atracție pentru un investitor major în industrie”, a spus prorectorul USV.

El consideră că în actualele condiții vor veni investitori medii și consideră că trebuie dezvoltată această axă Suceava-Botoșani cu tot ceea ce înseamnă.

„Dacă te uiți pe harta României în miez de noapte se văd acele conexiuni, de exemplu Timișoara-Arad. Chiar dacă Timișoara este destul de atractivă, nu se dezvoltă singură. Vedem chiar la Brașov-Ploiești. Trebuie să ne conectăm”, a spus Dimian.

El a mai arătat că primarul Ion Lungu încearcă să dezvolte zona metropolitană.

„Poate fi un pas bun, dar lucrurile trebuie privite în ansamblu și sper că în ciuda diferențelor politice se va înțelege că trebuie să ne dezvoltăm pe această axă. Sigur, că trebuie legătura cu Ardealul, cu Bucureștiul și e foarte bine, dar dacă nu avem o ofertă comună va fi dificil să ne dezvoltăm. Totuși, Suceava este pe ultimul loc în ceea ce privește salariul mediu, în ceea ce privește investițiile și administrația publică are rolul de a gestiona fondurile publice în interesul comunității, dar are și rolul de a atrage investitori”, a mai spus Mihai Dimian.

El a arătat sper că împreună cu administrația se realiza o ofertă cât mai atractivă.

„Oamenii din comunitate trebuie să spună ce doresc. Dacă se implică unul-doi-trei oameni din comunitate, comunitatea nu se poate schimba și atunci va trebui să fie mai activă”, a mai spus Dimian.


Intră acum și în grupul de