Intră acum și în grupul de
În timp ce mai toata lumea încearcă să îşi revină după Revelion, pe 7 ianuarie- după calendarul Iulian- cresţinii ortodocşi pe stil vechi sărbătoresc Crăciunul. Ziua de 7 ianuarie reprezentă un praznic important, atât pentru creştinii catolici, cât şi pentru cei ortodocşi. Ei nu sărbătoresc însă acelaşi lucru. Din cauza diferenţei de 13 zile, ortodocşii prăznuiesc o parte din Crăciunul pe stil vechi, iar cealaltă parte, soborul Sfântului Ioan Botezătorul.
Dar, sucevenilor de rit vechi li se vor adaugă ruşii lipoveni, ucrainenii şi basarabenii ce vor sărbători în acelaşi stil, Crăciunul. Unii ortodocşi de rit vechi aprind la miezul nopţii banjak-ul -o creangă de stejar, pentru ca arzând, acesta aduce în viaţa lor bunăstare, fericire si noroc. Până la miezul nopţii, se mănâncă doar mâncăruri de post, iar sub feţele de masă se pun, conform tradiţiei bani şi fân, acestea urmând să fie scoase doar la Bobotează, pe 19 ianuarie. Atunci fânul va fi dat animalelor din gospodărie.
În multe ţări precum Iugoslavia, Rusia, Ierusalim şi la Sfântul Munte Athos se urmează calendarul Iulian, iar în celelalte ţări ortodoxe, calendarul Gregorian. În noaptea de 13 şi 14 ianuarie, creştinătatea pe rit vechi va petrece de Anul Nou.
Intră acum și în grupul de