Filmul documentar “Copiii uraniului”, vizionat cu mare interes de suceveni


Intră acum și în grupul de

Music Pub din Suceava a găzduit miercuri seara un eveniment cultural, dedicat filmului, organizat de cenaclul sucevean Zidul de Hârtie. Cu această ocazie, a fost proiectat filmul documentar “Copiii uraniului”, regizat de Iulian Manuel Ghervas, premiat la Festivalul Internaţional de Film Documentar “ASTRA” de la Sibiu şi nominalizat la Premiile Gopo 2010.

La eveniment a fost prezent şi regizorul filmului, Iulian Manuel Ghervas, sucevean de origine, care este interesat de filmul documentar, dar şi de filmul de ficţiune. Tânărul regizor a realizat filme de scurt-metraj studenţeşti, filme de prezentare, videoclipuri şi a lucrat ca regizor secund şi asistent de regie cu cineaşti şi cu actori importanti, la coproducţii internaţionale. Filmul a fost produs de Libra Film şi Tudor Giurgiu.

Producţia cinematografică “Copiii uraniului” spune povestea unei aşezări miniere, Băiţa Plai, din judeţul Bihor. Aceasta fost ridicată în anii ’50 după descoperirea de către ruşi a unui bogat zăcământ uranifer. În scurt timp, s-a început exploatarea masivă a minereului, scopul principal fiind sprijinirea programului nuclear militar sovietic.

Astăzi, în Băiţa Plai mai trăiesc aproximativ 90 de oameni. Este o comunitate mică şi săracă, un loc care acum pare devastat de un bombardament atomic. Cu toate că, în anul 1998, mina “Avram Iancu” a fost oficial închisă, iar întreaga zonă a intrat într-un proces de ecologizare, uraniul continuă să-şi facă simţită prezenţa, sub formă de deşeuri radioactive.

Printr-o hotărâre de Guvern, galerii ale fostei mine de uraniu din Băiţa-Plai au fost transformate în Depozitul Naţional pentru Deşeuri Radioactive.


Intră acum și în grupul de