EGGER a depasit cu bine criza economica si priveste cu optimism spre viitor


Intră acum și în grupul de

În pofida crizei financiare din ultimii doi ani, grupul austriac EGGER a fost în masură să se situeze pe o poziţie solidă pentru creştere continuă, în anul financiar 2009/2010. Compania a fost capabilă să îşi îmbunătăţească profitabilitatea. Creşterea semnificativă a numărului de comenzi începând cu toamna anului 2009 a condus la o mai bună utilizare a capacităţii fabricilor, ceea ce a contribuit consistent la această dezvoltare. Reducerea cheltuielilor cu materiile prime şi a costurilor fixe au avut de asemenea un impact pozitiv.

În mijlocul unei crize economice care a afectat atât Europa de Vest şi de Est, provocând o scădere masivă a PIB-ului în numeroase pieţe importante, EGGER – afacere de familie cu origini tiroleze – a suferit doar o uşoară scădere a cifrei de afaceri de minus 2 la sută, comparativ cu anul financiar 2008/09. Această cifră a fost de 1,478 miliarde de Euro pentru anul financiar anterior. Numărul de angajaţi este în prezent de 5.800. Capacitatea de producţie pentru materiale lemnoase, inclusiv cherestea, a crescut uşor de la 6,35 milioane de metri cubi la 6,38 milioane de metri cubi. Profitul operaţional (EBITDA) a evoluat favorabil, în creştere cu 33% comparativ cu anul anterior, la un total de 236 de milioane de Euro. “Aceste evoluţii arată că răspunsul nostru la provocările ridicate de criză a fost corect“, spune Thomas Leissing, Director Finanţe/Administraţie/Logistică în Grupul EGGER şi purtător de cuvânt al Managementului. Cota de capital propriu a producătorului de materiale lemnoase a crescut de asemenea de la 34% la 36%, comparativ cu anul anterior.

Fabrica EGGER din Rădăuţi trece pe profit

Afacerile EGGER au înregistrat o evoluţie pozitivă în România. Fabrica din Rădăuţi, cea mai nouă a Grupului EGGER, a fost bine poziţionată în timpul declinului economic mulţumită tehnologiei de ultimă generaţie. În 2009, EGGER România a avut o cifră de afaceri de peste 90 milioane de Euro; îmbunătăţindu-şi profitabilitatea. Rezultatele financiare bune au influenţat pozitiv şi profitul fabricii de la Rădăuţi, care a fost de approx. 4,1 milioane de Euro. Investiţiile actuale de la Rădăuţi vor dezvolta eficienţa fabricii şi vor optimiza costurile de producţie.

“Optimizarea costurilor logistice, tehnologia modern şi eforturile depuse de către angajaţii din Rădăuţi ne-au oferit posibilitatea să facem faţă crizei şi să obţinem rezultate pozitive. Dorim să mulţumim angajaţilor noştri pentru implicarea şi sprijinul lor în aceste momente dificile”, spune Mihai Şandru, director comercial al fabricii EGGER din Rădăuţi.

În 2010, EGGER continuă să dezvolte fabrica din Rădăuţi într-o locaţie de producţie complet integrată; investind aproximativ 53 de milioane de Euro într-o instalaţie de adezivi şi o centrală pe bază de biomasă. Noile investiţii vor crea aproximativ 50 de noi locuri de muncă. Investiţiile curente, cu tehnologie de ultimă generaţie, fac parte dintr-o strategie pe termen lung, de a dezvolta această locaţie strategic pentru EGGER.

Un alt proiect pentru fabrica din Rădăuţi este o clădire de birouri pentru angajaţi. Noua clădire va avea o suprafaţă de 3.800 m2 şi va oferi locuri pentru aproximativ 170 de angajaţi. Realizată din 21 de module identice, clădirea va avea un consum energetic redus, conform principiilor casei pasive. Construcţia este realizată aproape în întregime din produse EGGER. Valoarea investiţiei este de aproximativ 5 milioane de Euro.

EGGER face progrese

Investiţiile au fost diminuate semnificativ, ca parte a strategiei împotriva crizei. “Acest an financiar dificil a pus presiune pe noi, iar măsurile radicale de reducere a costurilor au fost esenţiale. De asemenea, am redus şi valoarea investiţiilor“, spune Leissing. Grupul EGGER a investit 88,6 milioane de Euro în anul finaciar anterior, faţă de 201,9 milioane de Euro în anul financiar precedent. “Aceste măsuri ne-au ajutat să începem noul an financiar pe o fundaţie solidă, fiind pregătiţi pentru a creşte în continuare“, adaugă Leissing. “Acum, după ce am luat acest moment de respiro, ne propunem să continuăm creşterea în acelaşi mod ca în aniii precedenţi“.

Prin preluarea a 71,5% din acţiunile producătorului turc de canturi ROMA Plastik, EGGER îşi extinde prezenţa pe pieţele strategice importante din Europa de Est şi îşi consolidează poziţia de furnizor al unei game complete de produse. EGGER plănuieşte să îşi continue creşterea prin costrucţia a două noi fabrici de OSB, în Rusia şi Europa de Est.

Asigurarea unei aprovizionări sustenabile cu materie primă lemnoasă este un pilon cheie în strategia companiei, şi include utilizarea lemnului reciclat şi a reziduurilor lemnoase. Acest lucru este subliniat de investiţia curentă într-o fabrică de reciclare în Barony (UK). 45% din consumul de lemn va fi asigurat de lemnul reciclat odată cu punerea în funcţiune a fabricii, care este planificată pentru Decembrie 2010. Investiţiile în derulare, în inovaţii tehnologice, fac parte din strategia sustenabilă. De exemplu, presa ContiRoll din Brilon a fost extinsă în cursul anului trecut.

O privire înainte

EGGER continuă să mizeze pe atuurile sale. Valorile principale ale companiei şi valorile companiei de familie oferă reperele necesare. Cooperarea bazată pe parteneriate cu clienţii şi furnizorii precum şi focalizare pe angajaţi, reprezintă elemente esenţiale. Dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, serviciile şi produsele inovative constituie priorităţi şi în viitor. Grupul EGGER a stabilit un buget ambiţios: după ce am luat un moment de respiro din cauza crizei, a fost reluat “programul de creştere sustenabilă“.


Intră acum și în grupul de