Managerul SJU dr. Alexandru Calancea este optimist că ne aflăm în ultimul val al pandemiei: Cred că este ultimul val puternic pe care îl vom avea. Se va transforma această pandemie într-o gripă sezonieră


Intră acum și în grupul de

Coordonatorul județean al patologiei Covid-19, dr. Alexandru Calancea, managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, a apreciat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că actualul val al pandemiei Covid va fi și ultimul val puternic, iar pandemia va deveni endemie.

El a spus însă că pentru actualul val al pandemiei este nevoie de o organizare mai bună pentru că e un val cu foarte multe infectări.

„Pare să fie un val mult mai intens decât ceea ce am trecut până acum. Sunt foarte multe cazuri și vedem că și copiii accesează serviciile medicale cu infecții, din fericire, cu forme ușoare în marea lor majoritate, dar un număr mult mai mare de copii decât în celelalte patru valuri”, a spus dr. Calancea.

El a arătat că dacă în valul patru au fost în total 10 copii cu Covid, doar acum și doar în SJU Suceava sunt internați 16 copii.

Dr. Calancea a menționat că a cerut celor din CJSU Suceava ca împreună cu DSP Suceava să analizeze situația și să fie crescută capacitatea județului de a evalua și de a trata acești copii cu Covid-19.

„Noi, la SJU Suceava avem un total de 51 de paturi pe Secția de Pediatrie în spitalul nou unde am alocat un număr de 10 paturi pentru zona tampon și 16 paturi pentru patologia Covid pediatric, iar în spitalul vechi, la Secția de boli infecțioase, un număr de 10 paturi pentru copiii cu vârsta peste 3 ani. Avem 26 de paturi pentru copiii cu Covid pediatric, dar este insuficient la nivelul județului. Noi nu putem să dăm mai mult pentru că avem nevoie de paturi și pentru patologiile non Covid”, a mai spus managerul SJU Suceava.

El a subliniat că în perioada următoare va fi nevoie de mai multă prevenție pentru că numărul mare de îmbolnăviri ar putea duce la suprasolicitarea sistemului medical.

„Nu trebuie să ne speriem de varianta Omicron, dar trebuie să fim foarte corecți cu măsurile de prevenție, trebuie să ne gândim la vaccinare pentru că chiar dacă această tulpină pare că nu duce la niște forme foarte grave, sunt multe îmbolnăviri. Transmisibilitatea este foarte mare, accentuată, iar supraaglomerarea serviciilor de sănătate, pot să transforme unele cazuri în forme grave prin întârzierea adresabilității către medicul de familie sau către medicul specialist”, a explicat Calancea.

Managerul SJU Suceava consideră că acesta va fi ultimul val al pandemiei.

„Cred că este ultimul val puternic pe care îl vom avea. Se va transforma această pandemie într-o gripă sezonieră. Vom avea de-a face încă o perioadă de câțiva ani cu acest virus, dar nu va mai fi atât de năucitor cum a fost în cele patru valuri de până acum și cum se anunță cel de-al cincilea val. Eu am încredere că lucrurile vor fi bune. Am încredere că vom trece bine cu toții și peste această încercare”, a concluzionat dr. Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de