Slujba inedita in cinstea Sfintilor Martiri Brancoveni (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Calendarul creştin – ortodox spune că data de 16 august este închinată Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu Matei şi sfetnicul Ianache.

Credincioşii care s-au adunat luni în curtea Bisericii cu hramul “Naşterea Maicii Domnului” situată în spatele Palatului de Justiţie, au avut parte de o slujbă de pomenire mai aparte susţinută de părintele paroh Viorel Vârlan şi de preotul Dinu Airinei. Locul nu a fost ales la întâmplare, deoarece în faţa bisericii, se află statuia Brâncovenilor, care veghează lăcaşul de cult.

Uitată de oameni şi de vremuri în apropierea Complexului Comercial Bucovina statuia a fost luată de acolo şi cu sprijinul administraţiei locale a fost adusă lângă biserică “aici unde îi este locul”, după cum spune preotul paroh Viorel Vârlan.

Adus la tron de marea boierime, Constantin Brâncoveanu a fost domnitor al Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714 şi a preferat o moarte martirică alături de cei patru fii ai săi şi de sfetnicul său de taină, conul Ianache, decât să treacă la religia islamică de orientare sunită a turcilor otomani. Sfârşitul său mucenicesc a şocat întreaga Europă de atunci, iar în anul 1992 Biserica Ortodoxă a decis canonizarea lor.

“Oamenii vin, se închină şi îşi amintesc cu mare evlavie de acest mare român care este o pildă de jertfă, de dragoste şi de credinţă pentru tot neamul nostru românesc. Un model pentru toată lumea şi mai ales pentru tinerii de azi care ar trebui să înţeleagă faptul că lucrurile mari se fac prin jertfă, o jertfă prin care aceşti oameni s-au dăruit bisericii, neamului şi credinţei noastre creştin – ortodoxe”, a mai declarat preotul paroh Viorel Vârlan.


Intră acum și în grupul de