A inceput goana dupa rechizite!


Intră acum și în grupul de

Cu puţin timp înaintea debutului noului an şcolar magazinele se întrec în oferte la rechizite.

Pentru a le satisface toate poftele celor mici, părinţii trebuie să le cumpere rechizite noi şi, bineînţeles, la modă. Anul acesta, la mare căutare sunt cele care îl au în prim plan pe celebrul rege al muzicii pop, Michael Jackson. Cum era de aşteptat, acestea sunt şi cele mai scumpe. De exemplu, în supermarketurile din Suceava, un caiet A4 Michael Jackson costă 4, 30 lei iar un caiet obişnuit, cu acelaşi număr de pagini şi aceeaşi calitate a hârtiei, costă 2 lei. Un penar neechipat din aceeaşi gamă costă 14 lei, iar un penar obişnuit poate fi achiziţionat şi la preţul de 5 lei. La mare căutare sunt şi rechizitele “Avatar” sau “Hannah Montana”.

Elevii model, în special micuţii care trec în acest an pentru prima dată pragul şcolii, au nevoie şi de celebra uniformă şcolară. Un astfel de costum pentru băieţi costă 60 de lei, în timp ce o uniformă pentru fete costă 40 lei.

Ghiozdanul este de asemenea un accesoriu care nu trebuie să-i lipsească unui elev. Şi, potrivit copiilor, până şi ghiozdanul trebuie să fie nou la începutul anului şcolar. Pentru a le face hatârul celor mici şi a le cumpăra un ghiozdan nou-nouţ, un părinte trebuie să scoată din buzunar minim 30 lei, acesta fiind preţul practicat de hipermarketurile din municipiul reşedinţă de judeţ. Părinţii cu dare de mâna pot plăti pentru un ghiozdan mai “de fiţe” chiar 200 lei.

Şi cum ghiozdanul trebuie umplut, sucevenii trebuie să le cumpere celor mici caiete, coperţi, mape, stilouri, pixuri, creioane, etc. Preţul unui caiet porneşte de la 1 leu şi ajunge chiar la 5 lei, o copertă A4 costă 1, 30 lei, o mapă plastifiată costă 3 lei, în timp ce una cu elastic depăşeşte 8 lei. Costul unui penar, în funcţie de dotările acestuia, porneşte de la 5 lei şi ajunge la câteva zeci de lei, iar un stilou poate fi achiziţionat şi la preţul de 9 lei. O cutie de tempera de şase culori ajunge la preţul de 10 lei, un set format din 3 pensule costa încă 4 lei, iar paleta pentru pictat şi blocul de desen A4 costă şi ele 3 lei fiecare.

Până în acest moment bonul de casă ar indica puţin peste 300 de lei, însă cumpărăturile nu se încheie aici deoarece părinţii mai trebuie să se gândească şi la hainele şi încălţările potrivite pentru noul anotimp şi la cărţile pe care vor fi nevoiţi să le cumpere. Dicţionarul explicativ al limbii române este la ofertă în magazine costând 90 de lei, cele de omonime sau sinonime ajung la 6 lei bucata, iar atlasele şcolare şi ghidurile de conversaţie au un preţ de 19 lei. Astfel, părinţii se văd nevoiţi să cheltuie în această lună pe puţin 500 de lei pentru ca odraslele lor să nu ducă lipsă de nimic la începerea şcolii.

Aşadar, vacanţa trece, şcoala vine şi criza rămâne … în buzunarele părinţilor. Prin urmare, se poate spune că toamna se numără… rechizitele şi mai apoi banii. Dacă mai rămân.


Intră acum și în grupul de