Sucevencele nu sunt multumite de serviciile Maternitatii Spitalului Judetean


Intră acum și în grupul de

Sucevencele preferă să-şi aducă pe lume copiii în maternităţile private, arătându-se foarte sceptice şi reticente când vine vorba de serviciile pe care le oferă Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Cel puţin asta arată rezultatul sondajului de opinie realizat de site-ul www.newsbucovina.ro. La întrebarea “Sunteţi mulţumiţi de serviciile Maternităţii Spitalului Judeţean Suceava?”, doar 23,3% dintre cititori au răspuns afirmativ, 44,4% s-au declarat nemulţumiţi, în timp ce 32,3% preferă serviciile oferite de maternităţile private.

Redactorii NewsBucovina au vorbit cu câteva mămici care au apelat la serviciile Maternităţii Spitalului Judeţean, dar au aflat şi motivele pentru care unele sucevence au optat să nască într-o clinică sau un spital privat.

La 27 de ani, suceveanca A.B. de profesie translator, este de doi ani mămica unui băieţel, pe care l-a adus pe lume într-o clinică privată. Ea sfătuieşte viitoarele mămici să ia serios în calcul această posibilitate. “Am decis să nasc într-o clinică particulară în primul rând din cauza siguranţei pe care ţi-o oferă un mediu igienic. Deoarece spitalele de stat prost mai ales la acest capitol şi pentru că personalul este de asemenea slab finanţat, acordă o atenţie scăzută pacienţilor care nu dau şpagă sau dau prea puţină, nu aş recomanda nimănui să ignore această alternativă. În clinica particulară am plătit o singură dată pentru servicii ireproşabile”, ne-a declarat tânăra mămică.

Tot pentru maternitatea privată a optat şi T.B, în vârstă de 27 ani, profesoară de engleză, care a dat naştere unei fetiţe la mijlocul lunii mai. “Am ales să nasc într-un spital particular nu dintr-un moft, ci pentru că am vrut să am condiţii bune într-un moment important şi delicat, respectiv cel al venirii pe lume a primului meu copil. În spitalele de stat, de multe ori, probabil din cauza lipsei fondurilor, medicii nu îşi pot desfăşura activitatea aşa cum şi-ar dori, astfel încât, nu de puţine ori mămicile sunt nevoite să aducă de acasă medicamente, scutece, lapte praf, etc. Or, în spitalele particulare ţi se oferă atenţia şi sprijinul de care ai nevoie fără ca personalul medical să aştepte ceva în schimb. Şi asta pentru că atât doctorii cât şi asistentele sunt plătiţi corespunzător”, a mărturisit proaspăta mămică, care a recunoscut că decizia de apela la serviciile maternătăţii private i-a fost puternic influenţată de cazul înregistrat anul trecut în noiembrie, când un nou-născut a fost ars după ce a fost uitat în incubator de o asistentă de la Maternitatea Bucur.

O altă tânără mămică în vârstă de 22 ani, C.N, de profesie tehnician chimist, s-a arătat total nemulţumită de serviciile urgenţelor sucevene, după ce s-a confruntat cu o mastită imediat după naştere iar o asistentă a trimis-o acasă neştiind ce să-i administreze pentru calmarea afecţiunii. “După această experienţă mi-am întărit convingerea că pentru nimic în lume nu aş fi născut la Spitalul Judeţean, motiv pentru care am şi ales o clinică particulară din Suceava. Aici am fost foarte bine îngrijită, am avut rezervă proprie, asistentele şi medicii nu primesc mită de niciun fel, iar prin atenţia acordată mie şi copilului meu deveneau, de multe ori, stresanţi. Bineînţeles, am privit acest lucru ca pe ceva pozitiv. A meritat toţi banii”, ne-a declarat C.N.

Pe de altă parte, există destule mămici mulţumite în urma experienţei naşterii la Spitalul Judeţean. L.S. are 24 de ani şi a adus pe lume un băieţel în urmă cu o lună. Ea ne-a povestit că a născut la Spitalul Judeţean Suceava doar pentru că acolo se află medicul care s-a ocupat de ea pe toată perioada sarcinii, de care a fost foarte mulţumită. “Dacă ar fi să mai nasc odată, tot în acest loc ar face-o, însă doar pentru că este vorba de medicul meu, şi nicidecum de condiţiile oferite de Maternitate”, a ţinut să sublinieze tânăra suceveancă.

Se pare însă că igiena precară şi atitudinea ostilă a asistentelor faţă de femeile care aduc pe lume copii sunt probleme vechi cu care se confruntă maternităţile spitalelor de stat din România. Acest lucru ne-a fost întărit de suceveanca C.B., de 34 de ani, economist, care a devenit mămică în urmă cu 14 ani, pe atunci neavând posibilitatea de a opta pentru serviciile unei maternităţi private. “Am născut la Spitalul Judeţean. Era groaznic. Foarte strict, dar foarte mizerabil. Îmi amintesc cum umblau gândacii prin salon şi trebuia să lăsam lumina aprinsă noaptea, iar micuţilor să le punem vată în urechi pentru a-i feri de aceste insecte. Băile erau execrabile şi se fuma în ele. În ce priveşte atitudinea şi limbajul asistentelor, acestea lăsau mult de dorit”. Femeia îşi aminteşte totuşi cu mult drag de o singură asistentă care nu putea avea copii, dar care ajutat-o enorm în perioada imediat următoare naşterii. “Mi-a făcut primul instructaj cum s-ar spune, eu fiind o mamă foarte tânără”, ne-a povestit C.B., adăugând că dacă ar fi să mai aducă pe lume un copil, fără să stea deloc pe gânduri ar apela la serviciile unei maternităţi private.

Şi totuşi, deşi maternitatea privată din Suceava le stă la dispoziţie, există destule sucevence care optează să treacă prin experienţa naşterii într-un spital din alt oraş din ţară. Este şi cazul unei viitoare mămici din municipiul reşedinţă de judeţ, E.C, în vârstă de 28 de ani, de profesie economist, care urmează să aducă pe lume o fetiţă la începutul lunii noiembrie şi care din start a respins posibilitatea de a naşte într-un spital din Suceava. “La noi se gafează şi când este vorba despre afecţiuni minore, cum să ai încredere în sistemul medical românesc? Cu atât mai puţin în cel sucevean”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, E.C.

După ce am aflat părerea acestor femei despre serviciile pe care le oferă maternitatea suceveană, e lesne de înţeles de ce tot mai multe sucevence optează pentru naşterea la privat.

Înfiinţarea maternităţii de gradul III la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, despre care se vorbeşte de ani de zile, şi care înseamnă investiţii în infrastructură de ordinul sutelor de mii de euro, precum şi dotare cu echipamente de cea mai mare calitate pentru secţiile de obstetrică şi de neonatologie, va demara în acest an. „Lucrările pentru înfiinţarea maternităţii de gradul III vor începe în acest an, iar investiţiile vor fi suportate de Banca Mondială, prin Ministerul Sănătăţii”, dă asigurări Vasile Rîmbu, directorul unităţii spitaliceşti judeţene.


Intră acum și în grupul de