Concert de Muzica Bizantina, pe scena Dom Polski din Suceava


Intră acum și în grupul de

Sala de spectacol de la Dom Polski va găzdui în premieră la începutul lunii decembrie, un concert de muzică bizantină. Evenimentul este organizat de un tânăr impresar sucevean, Gheorghe Nedea, doctorand în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Bucureşti. „Am ales Suceava pentru că am crescut aici. Sunt impresar, mă aflu la început de drum, iar această provocare o văd ca pe un examen pe care am ales să îl dau în faţa Grupului Psaltic al Patriarhiei Române. Grupul este condus de către Părintele Diacon Mihail Bucă, protopsaltul Patriarhiei Române şi Psaltii săi, Sfinţia sa hotărând ca evenimentul să pornească din nord”, a declarat Gheorghe Nedea pentru NewsBucovina.

El a precizat că iniţiativa unui astfel de proiect a luat naştere în urmă cu 3 ani, când l-a cunoscut, la Bucureşti, pe teologul fălticenean Constantin Iordăchescu şi împreună au reuşit, abia acum, să o materializeze prin organizarea acestui concert de muzică bizantină.

Nedea a menţionat că spectacolul are scop caritabil, banii strânşi din vânzarea biletelor urmând să ajungă la tinerii din centrele de plasament sucevene care vor să îşi continue studiile postuniversitare, doctorale sau postdoctorale. „M-am gândit la aceşti tineri care provin din casele de copii, de acolo de unde vin şi eu, care practic sunt daţi afară din sistemul de Protecţie a Copilului în momentul în care împlinesc vârsta de 26 de ani. Astfel, tinerii au ocazia să îşi continue studiile”, a explicat doctorandul sucevean.

În deschiderea concertului de muzică bizantină, va cânta Grupul Psaltic de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, urmat de Grupul Psaltic “Macarie Ieromonahul”. Din partea seminarului teologic vor concerta aproximativ 20 de persoane, grupul psaltic venind şi el cu un număr de 20 de persoane din 50 existente în formaţie. „Venirea Grupului Psaltic din Cadrul Patriarhiei Române se va scrie în istoria Sucevei, va fi de interes naţional, de interes turistic. Aceştia îşi vor lăsa amprenta, totodată, şi la trei mănăstiri din judeţ şi anume: Cămârzani, Voroneţ şi mănăstirea Humorului, unde vor concerta cu maicile şi cu călugării”, a precizat Gheorghe Nedea.

„Doctorandul Gheorghe Nedea se bucură de sprijin din partea Bisericii Ortodoxe Române şi are binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Pimen Suceveanul. De asemenea, mulţumim Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi părintelui Nicolae Horga de la Biserica “Sfântul Dumitru”, din partea căruia colegul nostru sociolog a avut mereu sprijin pentru tot acest demers făcut în scopul de a realiza un moment frumos la Suceava prin acest concert de muzică bizantină”, a declarat prof. dr. ing. Ionel Vovciuc, cadru didactic la Şcoala din Vicovu de Jos.

Totodată, Gheorghe Nedea este organizator al Proiectului „Acasă”, proiect care constă în organizarea unui ONG după încheierea evenimentului care se va derula pe scena Casei de Cultură. „Noi colaborăm cu mai multe ONG-uri, cu patroni care provin la rândul lor din sistemul de Protecţie Socială (medici, episcopi, rectori, decani, prodecani din toată ţara), care astăzi s-au realizat. Deja am început să iau legătura cu toţi aceşti oameni, iar astfel se vor pune bazele pentru susţinerea tinerilor care au trăit în orfelinate. Se va realiza practic un ONG pentru sprijinirea tinerilor care sunt în ultimii ani de pregătire şcolară, care după terminarea studiilor vor fi nevoiţi să părăsească centrul de plasment, moment în care vor fi preluaţi de asociaţia nostră”, a mai declarat Gheorghe Nedea.

Concertul de muzică bizantină va avea loc pe 5 decembrie, începând cu ora 19.00, iar costul unui bilet este de 30 de lei, acestea fiind puse în vânzare în bisericile din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de