Aproape 24 de milioane de lei au încasat sucevenii care au găzduit refugiați ucraineni. Cele mai mari sume au fost decontate în Rădăuți și Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Sucevenii care au găzduit refugiați ucraineni au primit de la stat aproape 24 de milioane de lei.

Într-un răspuns oferit la solicitarea News Bucovina, ISU Suceava arată că în ceea ce privește decontarea cheltuielilor cu cazarea refugiaților din Ucraina, în județul Suceava, pentru perioada martie – octombrie 2022 s-a decontat suma de 23.661.850 lei.

Potrivit ISU Suceava, cele mai mari sume decontate au fost pentru localitățile Rădăuți (circa 4.800.000 lei), Fălticeni (circa 4.100.000 lei), Suceava (circa 3.000.000 lei), Ipotești (circa 1.200.000 lei) și Siret (circa 750.000 lei).

Pentru refugiații ucraineni care ajung în România una din metodele de sprijin este „Programul 50/20” prin care statul acordă o sumă de 50 de lei pentru cazare și 20 de lei pentru mâncare pentru fiecare refugiat ucrainean găzduit în România.

Acest programul a devenit atractiv pentru mulți suceveni care au decis să obțină venituri din găzduirea de refugiați ucraineni, dar au fost semnalate și unele situații în care s-au încast bani necuveniți.

Un scandal în cazul decontărilor pentru găzduirea de refugiați ucraineni este în Rădăuți în urma căruia Cristina Nichiforiuc a demisionat atât din funcția de Administrator Public deținută în cadrul Primăriei, cât și din organizația PNL Rădăuți.

Chiar premierul Nicolae Ciucă a spus că nu este normal ca unii să obțină beneficii necuvenite din suferința refugiaților și a anunțat verificări.

„Este necesar ca în acest moment, probabil, în funcție de ceea ce se va stabili la nivelul guvernului, cu instituțiile și autoritățile responsabile,  să facem verificări și să analizăm acest cadru legal. Aveți toată încrederea că se vor face și verificările și modificările necesare pentru a ne adapta la situația nou creată. Este păcat că în astfel de situații se folosește suferința unor oameni pentru beneficii care nu se cuvin”, a spus Ciucă.


Intră acum și în grupul de