O suceveanca compune povesti cu talc pentru copii


Intră acum și în grupul de

Într-o perioadă în care grijile cotidiene nu mai deschid în imaginaţia scriitorilor români tărâmuri de poveste, suceveanca Rodica Puşcaşu se află printre puţinele persoane care mai scriu poveşti pentru cei mici, ea lansând de curând volumul “Maria şi fulgii de nea”, din colecţia “Mărgăritarele. Povestiri de suflet”.

Şi pentru că este o fie extrem de comunicativă, spontană şi imaginativă, jocul de cuvinte reprezintă pentru ea o pasiune mai veche, cochetând cu scriitura încă din clasa a VI-a, când obişnuia să scrie nuvele scurte, poezii şi adora să scrie şi să citească jurnale. În prezent, are 33 de ani şi compune cele mai ingenioase poveşti cu tâlc dedicate copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani.

Fiica ei de 4 ani, autorul moral al poveştilor

După cum ne-a povestit chiar ea, suceveanca şi-a dezvoltat această pasiune, în urmă cu 4 ani, când a venit pe lume fiica sa Alexandra, un copil ingenios şi creativ ca şi mama sa. “Alexandra este autorul moral al poveştilor mele. De când o am pe ea, îmi este mult mai uşor să compun. Sunt nevoită să vin mereu cu idei şi cu poveşti noi, deoarece ea nu îmi permite să mă repet. S-a întâmplat chiar să mă inspire în scrierile mele cu ideile ei, un exemplu concret fiind povestea << Maria şi steluţa care s-a rătăcit în univers >>”, ne-a dezvăluit scriitoarea Rodica Puşcaşu.

10 povestiri cu tâlc

Volumul “Maria şi fulgii de nea” face parte din colecţia “Mărgăritarele. Povestiri de suflet”, serie care urmează a fi completată şi de apariţia unor volume viitoare. Cartea conţine 10 povestiri cu tâlc, petru ca cei mici să tragă învăţămintele unei purtări greşite, personaje principale fiind copii obişnuiţi, pe nume Maria, Andrei, Alexandra şi Cosmin. “Copiii despre care vă povestesc eu în filele acestei cărţi, sunt foarte curioşi. Mihai şi Andrei au reuşit să salveze Soarele, apoi l-au ajutat pe Zăpezel, omul de zăpadă, să îşi recapete veselia. Şi multe alte aventuri au trăit aceşti copii”, povesteşte Rodica Puşcaşu.

Prima poveste poartă numele volumului, intitulându-se “Maria şi fulgii de nea”, unde Maria, personajul principal, este o fetiţă care iubeşte foarte mult iarna, iar în momentul în care se topeşte zăpada, aceasta ajunge să urască primăvara cu florile şi frumuseţile sale. “Iarna trecută, din cauza Mariei, fulgii de nea nu au mai vrut să se aşeze pe pământ, apoi, în altă zi, culorile au dispărut. Prin multe peripeţii a mai trecut această fetiţă, dar în cele din urmă, a învăţat să dăruiască, să fie mai bună şi mai presus de toate, să îşi asculte părinţii”, aşa îşi începe Rodica Puşcaşu volumul de povestiri.

Alături de această poveste, volumul cuprinde încă 9 poveşti intitulate: „Maria, fetiţa care a învăţat să dăruiască”, „Nu e bine să fii singur”, „Lacrimile Omului de Zăpadă”, „Cosmin şi copacii din parc”, „Maria şi steluţa care s-a rătăcit în univers”, „Maria şi Minunel, puiul de râmă”, „De ce dispar culorile?”, „Lupul Muntelui” şi „Adio Miron, prietenul meu drag”.

“Durata de 9 minute, cât ţine o poveste, este perfectă pentru a nu plictisi…”

Precaută, pentru a nu deveni plictisitoare prin povestirile ei şi pentru a nu pierde atenţia celor mici, Rodica Puşcau povesteşte că a testat iniţial lungimea şi impactul poveştilor pe care le scria pe copiii colegelor sale de serviciu, micuţi cu vârsta apropiată de 4 ani. „Am constatat că durata de 9 minute, cât ţine o poveste, este suficientă, perfectă pentru a nu plictisi copilul şi pentru a-l face să parcurgă traseul imaginativ al poveştii”, a declarat Rodica Puşcaşu pentru NewsBucovina.ro.

„Când am ales titlul m-am gândit că se apropie sărbătorile de iarnă, iar motivul iernii se regăseşte aproape în toate poveştile”, a adăugat Rodica Puşcaşu.

Volumul se vinde ataşat unui pachet care conţine pe lângă carte, două CD-uri (poveştile pe suport eletronic), un semn de carte şi un calendar. Pachetul costă 30 de lei şi se poate achiziţiona în magazinele online ale editurii “Star Tipp” din Slobozia. Totodată, se pot comanda separat doar cărticica de povestiri împreună cu calendarul şi semnul de carte la preţul de 15 lei, sau doar CD-urile care se vând împreună la preţul de 15 lei.

Prima lansare a volumului a avut loc la Slobozia

Pentru a tipări cartea „Maria şi fulgii de nea”, Rodica Puşcaş a găsit sprijin tocmai la Slobozia, la Casa de Editură cu Tipografie „Star Tipp”. Tot în această locaţie scriitoarea s-a bucurat de reuşita primei sale lansări a volumului, respectiv la Palatul Copiilor din Slobozia, unde copiii, însoţiţi de părinţi, au participat la un concurs prin care trebuiau să recunoască un fragment derulat pe CD, fragment din poveştile sale, alături de o premiere a celor mai bune desene realizate tot de copiii de la Palatul din Slobozia, care au apărut schiţate şi în volumul sucevencei.

Pe viitor, Rodica Puşcaşu pregăteşte o nouă serie de poveşti pentru copii, având deja un număr de 5 povestiri pe care le-a imaginat şi le-a citit special la întâlnirile din cadrul Clubului de Lectură pentru copii – „Prinţul Fermecat”, care se ţine în fiecare seară de vineri, de la ora 18.00 la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”. Tot la Biblioteca Judeţeană din Suceava, scriitoarea şi-a lansat vineri, 3 decembrie, cartea de poveşti din colecţia „Mărgăritarele. Povestiri de suflet”.

Volumul va fi lansat şi la Palatul Copiilor Suceava, în data de 14 decembrie, la ora 17.00.


Intră acum și în grupul de