Ioan Gavrila Braicu, o amintire vie dincolo de moarte


Intră acum și în grupul de

Sala de Arte a strâns, joi la prânz, poate cel mai mare număr de participanţi la un eveniment cultural găzduit de Biblioteca Bucovinei “I.G.Sbiera”, odată cu lansarea volumului “I.G.B. Intemeietorul”, un omagiu adus regretatului tată, soţ, profesor şi antrenor Ioan Gavrila Braicu, unul dintre pionierii baseball-ului în România.

Copleşiti de emoţie, cu gândul la cel care le-a fost ruda, prieten, profesor sau antrenor, cei prezenţi la manifestare au arătat că amintirea lui I.G.B. (cum obişnuia să se semneze), a rămas vie în sufletele lor, având posibilitatea, la îndemnul ziaristului Doru Popovici, care a moderat lansarea, să evoce câte un moment hazliu petrecut în compania regretatului profesor.

Autorul moral al volumului “I.G.B. Întemeietorul” a fost soţia sa, doamna Viorelia Braicu, cea care i-a fost mereu alături şi care a deprins împreună cu protagonistul cărţii strategia jocului de baseball. “Nu mă pot numi coordonator al acestei lucrări ştiinţifice. Eu doar am pus la dispoziţia domnilor Vasile Jimboreanu și Raoul Zanca (autorii volumului) materialele pe care le-am avut în sertarele familiei noastre şi am răspuns la întrebările pe care domnul Vasile Jimboreanu mi le-a dat cu titlul de temă acasă.

Totodată, am pus la dispoziţia lor şi o serie de fotografii care au fost valorificate, am făcut câte un pas când a fost vorba de copertă, am citit materialul, l-am corectat şi cam atât”, a precizat doamna Braicu, cu modestia care o caracterizează.

Aceasta a mai spus că este copleşită de eveniment şi totodată bucuroasă că a ajuns la momentul lansării oficiale a cărţii care însumează evenimentele importante din viaţa soţului său. Doamna Braicu a salutat prezenţa celor de faţă la eveniment şi în special cea a lui Ion Asoltanei (profesor şi antrenor la Botoşani), cel care împreună cu Ioan Gavrilă Braicu au adus baseball-ul în Romania, respectiv la Suceava.

Originar din Bistriţa, ca şi regretatul I.G.B. pe care nu l-a cunoscut niciodată, Vasile Jimboreanu a revenit la Suceava după 40 de ani. “Am un buchet de mulţumiri pe care vreau să le aduc (…) Aş vrea să aduc mulţumiri unor colaboratori pe care nu i-am cunoscut, mulţumiri lui Doru Popovici pentru că a fost omul potrivit la momentul potrivit, care a tradus din limba engleză regulamentul jocului de baseball.

Mulţumesc verişoarei lui I.G.B. de la Bistriţa, profesor Lucica Rusu, care a făcut cunoştinţă cu câteva din volumele mele lansate pe meleagurile natale, prin care am adus în faţa cititorilor cei mai buni oameni din lumea sportului bistriţean. Doamna Rusu i-a trimis doamnei Braicu una dintre aceste cărţi, moment după care aceasta din urmă a vrut să mă contacteze, venind special la Bistriţa.

Volumul are 400 de pagini, iar pe măsură ce am pătruns în şirul evenimentelor, personajul mi-a devenit foarte drag. Există în continuare discipoli de-ai săi care îi duc ideea mai departe prin clubul “Royals I.G.B”, pentru că la Suceava baseball-ul nu moare. Aici eforturile sunt onorate de succes, I.G.B. intrând în rândul nemuritorilor odată cu această titulatură dată clubului”, a spus scriitorul Vasile Jimboreanu.

Un moment cu totul impresionant a fost cel în care Bogdan Braicu, fiul regretatului antrenor, cel care îi poartă atât amprenta fizică, cât si pe cea umoristică, l-a descris pe tatăl său ca fiind un om al detaliului şi a împărtăşit celor prezenţi că este pentru prima dată după 15 ani, în care a făcut naveta Bucureşti-Suceava, când, nu a mai fost aşteptat la gară de părintele său. “Poate mulţi dintre voi aţi fost de multe ori <> de tata cu diverse detalii, amănunte, însă acesta era spiritual… sau perfecţionist. Faptul că sunteţi aici înseamnă că nu v-a fost indiferent, ci, cel puţin prieten”, a conchis Bogdan Braicu.

Evenimentul în sine a fost unul emoţionant, cei prezenţi având posibilitatea de a revedea poate un intreviu pe care Ioan Gavrilă Braicu l-a dat pentru un post de televiziune sucevean cu aproximativ un an înaintea fulgeratoarei sale dispariţii.

Volumul “I.G.B. Intemeietorul” a apărut la Editura “Karuna”, Bistrița 2010.


Intră acum și în grupul de