Ghinionul romanilor – 5 din 11 libere cad anul acesta duminica


Intră acum și în grupul de

Pe lângă faptul că România se află la coada clasametului internaţional din punct de vedere al numărului scăzut de zile libere plătite de care beneficiază angajaţii, 5 zile din cele 11 libere legale, menţionate în Codul Muncii cad îin acest an in ziua de duminică, când oricum majoritatea oamenilor nu lucrează.

Astfel anul 2011 aduce sărbători precum Paştele sau Rusaliile care oricum pică în mod tradiţional duminica, dar şi alte zile ce se vor sincroniza cu cele de week-end. Aşa se face că ziua de 1 Mai (Ziua Internaţională a Muncii) va fi într-o duminică, iar la final de week-end va fi şi Crăciunul 2011.

Potrivit Codului muncii, sunt considerate sărbatori legale zilele: 1 si 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou care au picat în 2011 sâmbătă, respectiv duminică), prima si a doua zi de Paşte (24 aprilie duminică, respectiv 25 aprile luni – 2011), 1 mai (Ziua Internaţională a muncii – anul acesta în ziua de duminică), prima şi a doua zi de Rusalii (12-13 iunie, respectiv duminică-luni-2011), 15 august – Adormirea Maicii Domnului (în ziua de luni), 1 decembrie (Ziua Naţională a României, în ziua de joi – 2011), respectiv prima şi a doua zi de Crăciun (25-26/duminică-luni).

Conform unui studiu Mercer realizat la finalul anului 2009, brazilienii şi francezii au cele mai multe zile libere legale. În Europa, în top se află Lituania (cu 41 de zile libere în total), urmată de Franţa, Finlanda şi Rusia (40 de zile). Angajaţii din Italia au 31 de zile, cei din Germania, România şi Belgia – 30, în timp ce ultimele locuri au fost adjudecate de salariaţii din Irlanda şi Olanda, cu 29, respectiv 28 de zile libere.


Intră acum și în grupul de