Sucevenii au luat cu asalt „Targul de cariere”


Intră acum și în grupul de

Sute de suceveni aflaţi în căutarea unui loc de muncă s-au adunat joi, încă de la primele ore ale dimineţii, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a participa la cel mai mare eveniment privat de recrutare din România, „Târgul de cariere” (TdC), care pune la dispoziţia sucevenilor în jur de 1.000 de locuri de muncă.

Mihai Cotos: “Sperăm în 1000 de angajaţi la Suceava”

„Proiectul este finanţat din Fondul Social European Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane şi este finanţat de o firma din Cluj, care realizează o caravană de locuri de muncă în 8 oraşe ale ţării în acest sezon. Am ajuns şi la Suceava unde avem o paletă de oportunităţi de angajare destul de largă pentru oamenii interesaţi din această zonă. Domeniile de angajare cuprind: servicii&BP, retail&FMC, servicii financiare, inginerie& tehnică, IT&C, media şi marketing, auto&automotive, construcţii&imobiliare, farma&medical etc. 40 de companii au ales să-şi recruteze personalul din Suceava. Printre acestea se numără: Allianz Țiriac, ANOFM, Ardaf, Astra Asigurări, Auchan, Continental Hotels, E-on, Egger, Eureko, ING, Lidl, Marelvi, OMV, Route 66, Ayan, Autobitti, MapN, Easy Call, OSF Global Services ş.a.

Sucevenii vor avea astfel de ales dintre ofertele de angajare propuse atât de companiile locale cât şi de cele naţionale şi multinaţionale cu sediul în Suceava sau împrejurimi. Locurile de muncă disponibile la acest târg sunt undeva la 1.000, având în vedere că unele firme încă nu şi-au postat locurile de muncă disponibile pe site. La Suceava venim în cadrul acestui proiect pentru prima dată şi vom încerca să facem din asta un obicei. Ca număr de vizitatori, aşteptările noastre sunt în jur de 5000 de oameni veniţi la târg şi sperăm în 1000 de angajaţi pentru toate locurile de muncă disponibile. În funcţie de ce-şi doreşte omul şi de ce proceduri interne au firmele, interviurile pot avea loc chiar aici la târg, însă mare parte din firme preiau CV-urile, le selectează, după care oamenii sunt contactaţi.

La târg participă şi o firmă din Braşov care recrutează oameni doar pentru acest oraş, care încearcă să găsească specialişti în IT”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Mihai Cotos, manager şi co-fondator al „Târgului de cariere”.

Job-urile prezentate la TdC se adresează tuturor categoriilor sociale aflate în căutarea unui loc de muncă – entry level, cu experienţă, experimentaţi sau chiar fără experienţă, studenţi, absolvenţi, doctoranzi, masteranzi, cât şi persoane fără studii superioare. Aşa că la târg am găsit atât proaspeţi absolvenţi de liceu, ori de studii superioare hotărâţi să-şi găsească un job pe măsura studiilor şi a aşteptărilor, cât şi oameni cu experienţă care în urma disponibilizărilor au rămas fără un loc de muncă. “Am terminat în vara anului 2010 facultatea de < Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării > şi doresc să-mi găsesc un job în media”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Alexandra M., o tânără absolventă în vârstă de 22 ani, care şi-a încercat norocul la „Târgul de Cariere”.

“Pot lucra ca femeie de serviciu, ca şi cameristă, orice numai de lucru să fie…”

Deznădejde, dar şi o urmă de speranţă am zărit la târg şi în ochii domnului V.E., de profesie macaragiu, care a practicat această meserie timp de 20 de ani, în ţară şi în străinătate, ori în ochii doamnei I.N. în vârstă de 43 de ani, încrezătoare totuşi în forţele proprii. “Am venit la acest târg pentru că am o experienţă de 3 ani de zile în serviciul de pază. Am recomandări foarte bune de la unele din firmele pentru care am lucrat până acum, iar pentru că mai am două luni până când mi se termină şomajul, îmi doresc să îmi găsesc urgent ceva de lucru. Dacă nu voi găsi în domeniu, sunt dispusă să mă îndrept către altă ocupaţie, pot lucra ca femeie de serviciu, ca şi cameristă, orice numai de lucru să fie…”, ne-a povestit cu o urmă de disperare în glas femeia.

Din sutele de persoane care se perindau haotic pe holurile Casei de Cultură, fie pentru a completa chestionare, fie pentru a căuta firma potrivită la care să îşi depună CV-ul, ne-a atras atenţia o tânără ambţioasă, studentă în anul II la Universitatea suceveană, venită “mort-copt”, în căutarea şi găsirea unui loc de muncă: “Sunt studentă în anul al II-lea şi doresc să îmi găsesc un loc de muncă, fie în servicii, secretariat, ori altceva. Nu caut în mod expres un job part time, dacă aş găsi un loc de muncă cu normă întreagă, nu aş refuza”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, D.C., în vârstă de 21 ani.

Ion Lungu: „Sunt convins că în urma desfăşurării acestui târg, foarte mulţi suceveni îşi vor găsi un potenţial loc de muncă”

Punctual ca de obicei, la ora 10.00, ora de deschidere a „Târgului de Cariere”, primarul Ion Lungu a făcut o scurtă vizită în incinta Casei de Cultură, pentru a se asigura de bunul mers al evenimentului şi pentru a cunoaşte ofertanţii şi ofertele propuse de angajatorii prezenţi joi la Suceava. „Spun un bun venit < Târgului de Cariere > la Suceava! Primăria municipiului Suceava este parteneră în acest proiect şi mă bucură faptul că există foarte mulţi ofertanţi, firme serioase. Remarc numărul mare de doritori, din faţa Casei de Cultură, veniţi pentru a-şi găsi un job. Sunt convins că în urma desfăşurării acestui târg, foarte mulţi suceveni îşi vor găsi un potenţial loc de muncă. Cum am spus şi altă dată, chiar dacă nu intră în fişa postului, Primăria Suceava este interesată să reducă rata şomajului, să sprijine crearea locurilor de muncă, să asimileze condiţii pentru ca oamenii să se poată încadra în câmpul muncii. Îi felicit pe organizatorii de la Cluj, TdC pentru invitaţia pe care ne-au făcut-o şi pentru faptul că au adus astăzi la Suceava firme de renume”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Proiect național cu finanțare europeană

“Târgul de Cariere” este un eveniment organizat de două ori pe an în mai multe centre universitare şi economice importante din România. Primul eveniment TdC l-am organizat la Cluj, în 2006. Ne mândrim să spunem că, anul acesta, < Târgul de Cariere > sărbătoreşte 5 ani de activitate, 10 ediţii organizate în Cluj-Napoca şi un total de 30 de evenimente de recrutare la nivel naţional”, a declarat Mihai Cotos, manager și co-fondator al „Târgului de Cariere”, într-un comunicat de presă. În sesiunile de toamnă 2010 şi primăvară 2011, evenimentul “Târgul de Cariere” este cofinanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, “Investeşte în oameni” şi au ca obiectiv facilitarea întâlnirii companiilor angajatoare cu un număr total de aproximativ 14.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

“Târgul de cariere” este deschis la Suceava în zilele de 31 martie, respectiv 1 aprilie, între orele 10.00-16.00, procedura de înscriere a celor interesaţi făcându-se la faţa locului, prin completarea unui formular de înregistrarea a grupului ţintă, după care fiecare persoană interesată de găsirea unui loc de muncă, îşi va depune singur CV-ul la una sau mai multe dintre firmele participante la târg. “Formularele sunt împărţite de cei 45 de voluntari prezenţi la târgul de la Suceava, mare parte dintre aceştia fiind studenţi suceveni de la organizaţiile A.S.U.S. şi G.I.R.B.”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Adrian Bîlcu, unul dintre organizatorii evenimentului, care a menţionat că fiecare potenţial anagajat venit la târg primeşte un set de cărţi care au menirea de a-i învăţa pe oameni cum să întocmească corect un CV, o scrisoare de intenţie, precum şi sfaturi utile pentru reuşita pe plan profesional.


Intră acum și în grupul de