Profesionalism in imagini la doar 13 ani


Intră acum și în grupul de

Am descoperit, recent, la Palatul Copiilor din Suceava, un copil extrem de talentat şi matur pentru vârsta sa, un puşti care în loc să savureze somnul dulce al dimineţilor de toamnă, preferă să se trezească conştiincios cu noaptea în cap şi să ajungă în timp util la iazul din apropierea Fălticeniului natal, pentru a surprinde în imagini cele mai spectaculoase momente ale dimineţii.

Iustin Buculei are 13 ani împliniţi luna trecută şi este elev în clasa a VI-a la Şcoala “Alexandru Ioan Cuza” Fălticeni, însă de aproximativ doi ani, Suceava a devenit pentru el o a doua casă, în fiecare săptămână fiind prezent aici fie pentru a participa la diferite acţiuni unde îşi exercită meseria de fotograf, fie de a participa cu mare plăcere şi dedicaţie la cercul de fotografie al Palatului Copiilor Suceava.

„Toată pasiunea am moştenit-o de la tatăl meu”

Băiatul pune pasiunea pentru fotografie pe seama profesiei părinţilor, ambii jurnalişti: „Toată pasiunea am moştenit-o de la tatăl meu, şi el pasionat de fotografie, care în prezent se ocupă mai mult de partea video. Facem un trio, mama este specializată pe audio, tata pe video, iar eu pe foto”, a povestit Iustin mândru de părinţii săi, dar şi de surioara sa în vârstă de 7 ani, despre care spune că îi calcă pe urme în ce priveşte pasiunea pentru fotografie.

“La Fălticeni, avem doar Clubul Copiilor, unde din păcate nu există cerc de fotografie. A existat la un moment dat şi un cerc de presă, unde pentru scurt timp am avut ocazia să public fotografiile mele în revista acestui cerc. De la vârsta de 11 ani, vin special la Palatul Copiilor Suceava, aici unde sub îndrumarea domnului profesor Valentin Moscaliuc am ocazia să învăţ lucruri noi şi să mă specializez pe arta fotografiei. În prezent, mai sunt înscris şi la cercul de transmisiuni, respectiv la Cercul de radio – InfoKids al Palatului Copiilor Suceava, însă sufletul îmi rămâne la foto”, a mărturisit tânărul fotograf.

“Am strâns bănuţi şi mi-am luat primul meu aparat foto”

Cu precizia unui om matur, Iustin a ţinut să rememoreze primul său contact cu aparatul foto şi începuturile pasiunii sale: “Am început să fotografiez din clasa a III-a, în urmă cu 4 ani de zile. Iniţial părinţii mei au cumpărat un aparat foto pentru ei, pe care din greşeală l-au uitat în rucsacul cu care eu am plecat în excursie. Constatând că îl am la mine am fotografiat tot ce s-a putut. Când am ajuns acasă, am descărcat pozele şi am constatat că am câteva fotografii chiar bune. Apoi, fotografiind din nou, a început să-mi placă din ce în ce mai mult. Peste un an de zile, am strâns bănuţi şi mi-am luat primul meu aparat foto, am spart puşculiţa cum s-ar spune, apoi mult timp banii şi, cu ajutorul părinţilor, mi-am luat un aparat profesional. Aparatul l-am cumpărat în mare parte din banii strânşi de mine, iar părinţii m-au ajutat financiar cu achiziţionarea obiectivelor, a bliţurilor, a accesoriilor”.

Surprinderea mea a mers mai departe văzând că tânărul fotograf, de astfel extrem de promiţător pentru meseria de fotoreporter, mi-a demonstrat cunoştiinţele sale solide despre partea tehnică, explicându-mi că: „Aparatul vine cu un obiectiv de kit care este mai scump decât dacă l-ai achiziţiona separat. Desigur, poţi cumpăra doar aparatul – body, separat, după care poţi pune pe el orice obiectiv doreşti”.

Totodată, Iustin Buculei a dezvăluit pentru NewsBucovina.ro că este foarte receptiv atunci când mama sa îi solicită prezenţa la diversele evenimente la care participă în interes de serviciu, iar dacă evenimentul este inedit „merită să lipsesc uneori şi de la o oră, două de clasă”. Ca urmare a calităţii înalte, fotografiile sunt folosite pentru a ilustra de multe ori articolele publicate în două ziare locale, la unul dintre ele participând frecvent cu imagini în cadrul unui concurs de fotografie, în cadrul căruia a fost în repetate rânduri premiat. Totodată, Iustin avut apariţii constante şi în revista „Dumbrava minunată” Fălticeni, iar în prezent se pregăteşte ca şi fotoreporter pentru revista Palatului Copiilor Suceava, care va ieşi în curând.

„Profesorul Valentin Moscalic m-a descoperit”

Cu deosebite aprecieri la adresa profesorului coordonator al cercului de fotografie de la Palatul din Suceava, Iustin a explicat faptul că: „Domnul prof. Valentin Moscaliuc mi-a recomandat să încerc deocamdată toate genurile de fotografie şi abia mai încolo să-mi aleg unul singur care să mă reprezinte, care să îmi placă. Acum le încerc pe toate, macro, close up, portret, peisaj, absolut tot. De când domnul profesor m-a descoperit, tot timpul m-a îndrumat. M-a învăţat ce fotografii trebuie să fac pentru expoziţii, m-a corectat ori de câte ori a fost nevoie, niciodată nu mi-a zis că am o fotografie excelentă. De fiecare dată, a găsit câte un dichis, ceea ce este foarte bine pentru mine; nu mă supăr când îmi spune că greşesc, mă ajută ca în viitor să mă corectez. De când vin la palat, tot timpul stă şi îmi explică fiecare amănunt, învăţându-mă mereu lucruri noi. Tot cu domnul profesor am avut ocazia să plec în Franţa, unde am participat la un concurs internaţional desfăşurat la Lille”, dar şi la alte concursuri desfăşurate în ţară, unde a obţinut distincţii importante”.

Până la acest moment, Iustin Buculei a participat cu fotografii în următoarele expoziţii: la Casa Corpului Didactic dedicată zilei de 15 ianuarie, “Mihai Eminescu”, în 2008, expoziţie la Clubul Copiilor Fălticeni cu ocazia zilei de 8 martie, în 2009, participare la “Concursul Lille 3000” la expoziţia internaţională intitulată “Ideea mea despre Frontierele Europei”, în 2009, participare la concursuri judeţene şi naţionale organizate prin M.E.C.T. la Câmpulung, Argeş şi Rădăuţi, “Paştele în Bucovina”, expoziţie organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Expoziţia “Lille 3000” organizată la CJ Suceava cu fotografii din 5 ţări, “Ziua Franţei”, expoziţie care a avut loc la Iulius Mall, în 2009, expoziţie dedicată zilelor Francofoniei expusă pe holurile şcolii “Alexandru Ioan Cuza” (2010), expoziţie expusă în faţa librăriei Alexandria din Shopping City Suceava, în cadrul desfăşurării acţiunii “Suceava Citeşte”, expoziţia “Ziua Internaţională a Franţei la Mall” (2010). Pe lângă acestea, Iustin are şi o expoziţie permanentă pe care o îmbunătăţeşte lunar, situată în holul de la intrarea în cancelarie a şcolii sale.

În încheierea discuţiei cu tânărul pasionat de arta fotografică, am mai aflat că locurile sale preferate pentru imortalizat clipe sunt la Poiana Stampei şi la iazul de la Fălticeni. „Având podul care face legătura între Fălticeni şi Ţarâna Mare, acolo prind nişte peisaje inedite, mai ales când răsare soarele din apă. Cele mai reuşite poze se fac cu un sfert de oră după ce răsare soarele şi cu un sfert de oră înainte să apună”, ne-a explicat Iustin Buculei, care în viitor se vede un reputat fotoreporter.

Până atunci, NewsBucovina.ro îi urează la cât mai multe imagini de succes!


Intră acum și în grupul de