104 suceveni s-au adresat la AJOFM pentru un loc de munca in strainatate


Intră acum și în grupul de

În primul trimestru al acestui an, un număr de 104 suceveni s-au adresat Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava în vederea obţinerii de locuri de muncă în străinătate, oferite prin reţeaua EURES.

“În primele trei luni ale anului 2011, s-au adresat către AJOFM Suceava un număr de 104 persoane interesate să lucreze în străinătate. Luna cu cele mai multe solicitari, până în prezent, este luna martie când 42 de solicitanţi şi-au manifestat interesul să ocupe un loc de muncă în una din ţările Uniunii Europene. Sectoarele de activitate cele mai „cerute” au fost serviciile şi construcţiile, iar cele mai multe solicitări au venit din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, respectiv 40, urmate de persoanele cu vârsta între 18 şi 25 de ani (28)”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Anca Capverde, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Suceava.

EURES este reţeaua formată din Serviciile Publice de Ocupare din ţările Spaţiului Economic European, inclusiv Elveţia, precum şi instituţiile cu preocupări în ocuparea forţei de muncă, cum sunt sindicatele şi organizaţiile angajatorilor, sub auspiciile Comisiei Europene, oferind servicii gratuite de informare în ceea ce priveşte: condiţiile de muncă şi viaţă din ţările UE, piaţa muncii – ofertele de locuri de muncă care pot fi vizualizate şi pe site-ul www.eures.anofm.ro, întocmirea unui CV EUROPASS, respectiv servicii gratuite de mediere şi consiliere.

AJOFM Suceava este un intermediar între potenţialul angajat şi EURES, cei interesaţi trebuind să înainteze un dosar (care să conţină: cerere tip, copie buletin, copie paşaport cu valabilitate de minim 6 luni, copie diplomă, CV EUROPASS într-o limbă de circulaţie internaţională, cazier judiciar în original, adeverinţă de la medicul de familie, cu menţiunea apt pentru muncă, dosar plic) către instituţia suceveană, iar în funcţie de competenţele, experienţa şi calificările deţinute, pot fi solicitaţi pentru job-ul pentru care a optat, sau nu.

În momentul de faţă, potrivit ofertei postate pe site-ul AJOFM, sucevenii îşi pot găsi un job în Ungaria, Marea Britanie, Belgia şi Danemarca.

Astfel, în Ungaria este disponibil câte un post pentru: operator la fabricarea produselor ceramice Sanitary ware producer (casting specialist, casting wor), respectiv specialist în modelare de gips, cu un salariu de 180.000 ft brut/lună, ofertă valabilă până la data de 1 iunie 2011. Marea Britanie vine pe piaţa locurilor de muncă cu o ofertă de 5 posturi pentru calificarea asistent-medical, cu un salariu de 26,57 lire brut/oră, posturi valabile până la data de 29 aprilie 2011.

Cei care sunt interesaţi pentru obţinerea unui loc de muncă în Belgia trebuie să ştie că oferta de muncă se adresează postului de şef secţie (experienţă în tricotaj circular), pentru un salariu negociabil, valabilă până la data de 30 iunie 2011.
Danemarca caută un medic specialist neurolog, salariul fiind echivalentul în coroane daneze a 6000-7000 euro brut/lună, în funcţie de calificare şi experienţă, ofertă de muncă valabilă până la 25 aprilie 2011 şi totodată un număr de 25 de stagiari – lucrători calificaţi în diferite ferme (1260 euro brut/lună), cu specificarea că din salariu se scade impozitul şi contribuţia pe piaţa muncii, ofertă valabilă până la data de 1 mai 2011.

Ofertele prezentate se regăsesc şi pe site-ul EURES, pe adresa www.eures.anofm.ro, iar persoanele interesate se pot adresa la camera 14, etajul I al AJOFM Suceava.


Intră acum și în grupul de