320 de joburi pentru suceveni la “Bursa generala a locurilor de munca” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În ciuda vremii nefavorabile, sucevenii, în mare parte şomeri, s-au prezentat, vineri dimineaţă, mai mult sau mai puţin încrezători, la “Bursa generală a locurilor de muncă”, eveniment organizat în fiecare primăvară de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.

În jurul orei 10.00, ora de deschidere a târgului, în jur de 200 de suceveni au pătruns în holul Casei de Cultură Suceava, unii din disperarea de a-şi găsi un loc de muncă care să le ofere o sursă decentă de venit, alţii doar din curiozitate, pentru a studia oferta de muncă existentă la nivel de municipiu. Aşa l-am întâlnit pe domnul Vasile M., în vârstă de 51 de ani, tată a patru băieţi, în prezent tehnician drumuri. “Sincer, am venit astăzi aici pentru a studia oferta locurilor de muncă, atât pentru mine, căci mă aflu la o vârstă la care am obosit prestând munca dură pe care o fac de ani de zile, dar am venit să văd şi ofertele de care ar putea beneficia copiii mei în viitor. Am patru băieţi, cel mai mic este în clasa a IV-a, iar cel mai mare se află la a doua facultate. Mă întreb ce vor face după absolvirea studiilor. Cât despre mine, deocamdată mă uit, poate găsesc ceva mai simplu, într-un domeniu în care am mai lucrat, poate chiar un gestionar de depozit, marfă”.

605 locuri de muncă la nivel de judeţ, 320 locuri de muncă la nivel de municipiu

Totodată, Aurelia Focşa, în calitate de director al AJOFM Suceava, a declarat pentru NewsBucovina.ro, că „bursa generală a locurilor de muncă se desfăşoară la nivel naţional. Ca şi particularitate a acestei burse anul acesta la Suceava, remarcăm o diversificare pe meserii, cât şi abilităţi şi bune cunoştiinţe cerute de către angajatori pentru solicitanţi. Avem un număr de 605 locuri de muncă disponibile la nivel de judeţ, iar la nivel de municipiu avem 320 de locuri de muncă. La acest târg participă pentru prima dată angajatori principali precum SC Ambro, SC S.U.C.T., S.C. Betty Ice SRL, apoi SC CARPATIS SRL, industria hotelieră fiind reprezentată prin SC CONTINENTAL HOTELS SA care îşi doresc să găsească câte un recepţioner, un şef de sală, un bucătar, o cameristă, apoi solicitări sunt şi în industria lemnului, confecţii, asigurări, alături de Centrul Militar care a venit ca de obicei, în special pentru tinerii care îşi doresc să îmbrăţişeze cariera militară. Sper ca vremea de afară să nu îi împiedice pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, să ne treacă pragul, aici, în holul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. De la înfiinţarea agenţiei AJOFM, în urmă cu 12 ani, în fiecare an se organizează o bursă de primăvară intitulată < Bursa Generală a locurilor de muncă > , iar toamna se organizează un târg similar dedicat exclusiv absolvenţilor”.

„Nu am lucrat niciodată… sper să găsesc, astăzi, ceva de muncă aici”

La târgul de la Casa de Cultură ne-a atras atenţia şi o femeie de etnie rromă, în vârstă de 33 de ani, mamă a patru copii, care şi-a încercat norocul, deşi nu era absolventă nici măcar de şcoală primară. „Nu am lucrat niciodată, nu am carte! Sper să găsesc astăzi ceva de muncă aici, nu ştiu în ce domeniu pentru că nici măcar nu ştiu să scriu”, a mărturisit femeia. După circa jumătate de oră, am dat din nou ochii cu femeia, care a exclamat deznădăjduită: „Am încercat măcar. Nu am rezolvat nimic. Nu te bagă nimeni în seamă dacă nu ai carte”.

Deşi majoritatea celor care au venit la târg erau trecuţi de 35 de ani, am întâlnit-o şi pe Maria N., absolventă a liceului sportiv în anul 2007, care nu a avut posibilitate să urmeze studiile unei universităţi: “Sunt absolventă a Liceului cu Program Sportiv Suceava, promoţia 2007. Îmi încerc, azi, norocul la târgul acesta, în speranţa că voi găsi ceva de lucru, în domeniul servicii. M-ar interesa un post de bucătar, sau ajutor de bucătar”, a declarat Maria N. pentru NewsBucovina.ro.

15 şanse de angajare pentru absolvenţii de studii superioare

“Bursa Generală a Locurilor de Muncă” organizată vineri la Suceava, a pregătit şi un număr de 15 posturi pentru absolvenţii de studii superioare. “Avem de asemenea, 15 locuri de muncă alocate absolvenţilor de studii superioare, pentru calificările: inginer drumuri şi poduri, inginer mecanic, consultant achiziţii publice (economist), consultant financiar (economist), inginer proiectant, inginer producţie pentru carmangerie şi inginer tâmplărie termopane”, a completat Aurelia Focşa.

“Bursa locurilor de muncă” s-a desfăşurat pe parcursul unei singure zile, vineri 15 aprilie, târgul găzduit de Casa de Cultură fiind deschis “până la plecarea ultimului angajator”, după cum a precizat directorul AJOFM Suceava, Aurelia Focşa.


Intră acum și în grupul de