Monica Tatoiu: „Femeilor le datorăm supravieţuirea după aceşti doi ani de criză” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cu o prezenţă de spirit deosebită, îndrăgita Monica Tatoiu, cunoscută multor suceveni în special de la televizor, a încântat aseară publicul bucovinean odată cu lansarea celui de-al doilea volum al său „Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti”, carte care îşi propune să prezinte într-o manieră confesivă, personală, relaţiile esenţiale din viaţa unei femei: relaţia cu sine, cu familia, cu profesiunea şi cu divinitatea.

La evenimentul care s-a desfăşurat la City Gallery din incinta Shopping City Suceava, au participat şi femei de succes care activează în diferite domenii pe plan local (literatură, medicină, politică, artă), care au acceptat provocarea de a-şi deschide sufletul în volumul propus de Monica Tatoiu şi de a se redescoperi.

Într-o serie de eseuri scurte, autoare ale acestui volum privesc introspectiv existenţa lor de până acum, precum şi relaţiile cu cei din jur. Printre autoarele acestui volum se numără manechinul Valentina Pelinel, soprana Felicia Filip, femeia de afaceri Maria Grapini şi scriitoarea Doina Rusti, alături de scriitoarea Angela Furtună, jurnalista Doina Cernica, medicul Irina Badrajan ş.a.

În începutul discursului său, Monica Tatoiu şi-a cerut scuze faţă de publicul prezent la eveniment pentru numeroasele sale apariţii televizate: „vă rog să mă scuzaţi dacă vă agresez serile cu prea multe apariţii la televizor. Un prieten de pe facebook mi-a scris – doamna Tatoiu… mi-e frică să dau drumul la robinet de teamă să nu curgeţi odată cu apa”. După această intervenţie care a stârnit hazul celor din sală, Monica Tatoiu a explicat că desele sale apariţii TV nu au nicio implicaţie în plan politic, explicând că „nu am făcut niciodată politică şi nu voi face niciodată politică! În schimb, prin faptul că am câştigat încrederea oamenilor, de acum încolo o să încerc să caut în România oameni pe care îi respect, dorind să îi ajut să se ducă acolo unde este locul lor, pentru că eu cred că ţara noastră are nevoie de oameni de calitate acolo sus. Circulând prin România am întâlnit o mulţime de persoane minunate în adevăratul sens al cuvântului şi vreau să îi ajut, ca un ultim testament, înainte să plec probabil din România, să ajungă acolo unde pot face ceva pentru ţara asta”, a menţionat autoarea volumului „Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti”.

Monica Tatoiu a arătat faptul că îşi doreşte în primul rând să sprijine femeile explicând că într-o lume nouă „pentru că a fost sfârşitul lumii, însă altfel; s-a încheiat un ciclu economic, social şi politic, iar lumea s-a închis datorită creşterii inflaţiei, diminuării resurselor, datorită conflictelor financiare şi politice, lumea trebuie să se redefinească”, este de părere autoarea. Tocmai prin consecinţele acestui fapt, Monica Tatoiu a explicat că în acest sens intervine cartea pe care a lansat-o miercuri la Suceava „Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti” (vol. 2). “În lumea aceasta, 51% sunt femei. Dumnezeu a făcut femeia şi bărbatul pentru ca omul să nu fie singur pe Pământ. Aceste două dimensiuni le regăsim pe stradă, în familie, însă din nefericire nu regăsim două dimensiuni în actul de decizie, mai ales când vine vorba de bani. Vobesc despre o discriminare, nu voită, ci perpetuată din obişnuinţă. În condiţiile în care toate utilităţile se scumpesc, tu lume, să ai 51% resurse moţionale şi de inteligenţă femeiască şi să nu le foloseşti decât în proporţie de 20%, datorită unor prejudecăţi care sunt gratuite acum?!”, s-a întrebat retoric autoarea.

„Din suflet, femeia poate găsi soluţii nebănuite pentru crizele cu care lumea se va confrunta de acum în colo”

Totodată, autoarea şi-a pus întrebarea “cine poate să salveze lumea în aceste condiţii?” răspunzându-şi singură „doar femeia!” explicând că atunci când Dumnezeu i-a dat femeii capacitatea de a reproduce viaţa aşa cum a făcut-o Creatorul în momentul creaţiei, femeia a dobândit resurse, nu neaparat logice, aşa cum le place bărbaţilor să caute, ci femeia din suflet poate găsi soluţii nebănuite pentru crizele cu care lumea se va confrunta de acum în colo”, a subliniat Tatoiu.

Monica Tatoiu: „Mă închin în faţa dumneavoastră doamnelor”

Autoarea a apreciat că cele două volume care îi poartă semnătura, lansate la Suceava, ar trebui, în primul rând pe bărbaţii din politica aceste ţări, să îi pună pe gânduri şi să dea o şansă femeilor adevărate, femeilor tăcute din spatele uşilor, a caselor, a apartamentelor din cartier, cărora „le datorăm supravieţuirea după aceşti doi ani de criză”.

Cu lacrimi în ochi, vizibil încercată emoţional, Monica Tatoiu a spus: „Mă închin în faţa dumneavoastră doamnelor, aşa cum am făcut-o la Bacău şi la Roman. Fără dvs. ar fi fost mult mai greu! Din acest motiv vin vremuri şi mai grele, vremuri în care trebuie să decidem noi liste de priorităţi. Cine o poate face mai mult, mai bine şi mai ieftin, decât o femeie care a reuşit să îşi salveze familia, profesia, căsnicia în aceşti doi ani de criză…”.

Tocmai din acest motiv, autoarea a declarat că este mândră de faptul că a reuşit să termine volumul II, împreună cu doamnele din Suceava, dar şi cu celelalte doamne din cele 36 care au acceptat să îşi scrie şi să îşi publice trăirile, sentimentele, evenimentele şi întâmplările neştiute din viaţa lor.

La finalul evenimentului, Monica Tatoiu le-a propus femeilor prezente în sală, ca pentru anul viitor, să lanseze împreună la Suceava, aruncând mănuşa, volumul III, care să fie scris de bărbaţii care au curajul să vorbească despre „Cele 4 dimensiuni ale feminităţii româneşti”.

Şi pentru a fi primită la Suceava aşa cum se cuvine, Monica Tatoiu s-a bucurat alături de cei prezenţi de un moment special oferit de Cvartetul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, care a susţinut un recital de muzică clasică de excepţie.


Intră acum și în grupul de