Prima romanca care a participat la Maratonul Everest e din Suceava. Vezi cine te-a reprezentat in Himalaya


Intră acum și în grupul de

Suceveanca Letiţia Exner, cunoscută după ce a obţinut locul cinci la maratonul care s-a desfăşurat în deşertul Sahara, în condiţii extreme, la data de 28 februarie 2011, s-a întors sâmbătă, 4 iunie în România, după ce în perioada 13-29 mai a participat la al doilea maraton extrem din viaţa sa – Maratonul Everest din Himalaya.

Suceveanca, stabilită acum în Bucureşti, a ajuns în ţară sâmbătă în jurul orei 14.00 şi a declarat telefonic pentru NewsBucovina.ro, că şi-a îndeplinit visul, anume: „Oficial sunt prima femeie româncă care a participat la o astfel de competiţie desfăşurată în Himalaya, la Maratonul Everest. Sunt bine şi totodată foarte fericită pentru că am reuşit să realizez această performanţă, deşi recunosc că ultimele minute parcurse de mine din timpul maratonului mi s-au părut cele mai lungi din viaţa mea”, a apreciat sportiva.

Letiţia Exner a răspuns afirmativ invitaţiei sportivului Andrei Roşu, cunoscut pentru participarea sa la numeroase maratoane desfăşurate în condiţii extreme, la temperaturi cu mult ridicate, sau cu mult scăzute faţă de nivelul normal de rezistenţă al organismului uman, organizate în diferite locuri ale lumii (Polul Nord, Antarctica, Sahara).

Alături de celălalt coleg român, Letiţia a trebuit să ajungă iniţial la o altitudine de peste 5000 de metri, la Everest Base Camp, acolo unde au întâlnit alţi alpinişti care tocmai escaladaseră cel mai înalt vârf al lumii, sau alpinişti care, ca şi ei, urmau să îşi încerce norocul a doua zi, când au început perioada de aclimatizare, de acomodare cu aerul rarefiat, dinaintea maratonului. Trebuie specificat faptul că, climatizarea concurenţilor a avut loc în condiţiile în care la o altitudine mai mare de 5000 de metri, oxigenul este rarefiat la 50% faţă de nivelul mării. În ultima săptămână a competiţiei, respectiv la data de 29 mai, s-a dat startul concursului, care a constat în coborârea Everestului, de la altitudinea de 5.300 m, la 3.400 m.

“Am luat startul alături de aproximativ alţi 120 de concurenţi, plus vreo 20 de şerpaşi. Clasamentele maratonului se fac diferit pentru şerpaşi, cei care au o vastă pregătire fizică şi aleargă foarte repede, şi participanţii de la categoria internaţional, ierarhizări separate pentru femei şi bărbaţi. Personal am scos un timp de 9 ore şi 53 de minute”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Letiţia Exner.

Potrivit sursei citate, pe locul I, la femei, s-a clasat o poloneză, campioană la ski, care înainte de acest maraton a urcat la 6.200 metri altitudine, iar la bărbaţi, la categoria internaţional, cu un timp de 6 ore şi 40 de minute, s-a clasat pe locul I, australianul Matthew Lew Crowe (proprietar al unei săli de fitness din Sydney).

Amănunte de senzaţie, dar şi confruntarea cu schimbările bruşte de climă – zăpadă, gheaţă, vânt, ceaţă, burniţă, ploaie torenţială, soare şi arşiţă, vor fi povestite de Letiţia Exner, prima participantă româncă la Maratonul Everest, într-un interviu acordat în exclusivitate publicaţiei NewsBucovina.ro*.


Intră acum și în grupul de