Solicitari peste numarul de locuri disponibile la singura cresa din municipiul Suceava. Afla aici ce parere are directorul institutiei despre angajarea bonelor


Intră acum și în grupul de

Tot mai mulţi părinţi apelează la serviciile singurei creşe din municipiul Suceava, în special tinerele mămici care sunt nevoite să se reîntorcă la serviciu după concediul de maternitate. Astfel, în momentul de faţă, la creşa suceveană sunt ocupate toate cele 104 locuri disponibile, cu precizarea că din luna septembrie vor pleca 20 de copii, iar în baza de date a instituţiei figurează deja înscrişi încă 60 de copii.

„Nu vom putea să încadrăm toţi copiii pentru că nu avem locuri”

“Părinţii au început să depună cereri de înscriere pentru micuţii lor încă de la finalul anului 2010. La acest moment, pe lista noastră de aşteptare figurează în jur de 60 de copii. Nu vom putea să îi încadrăm pe toţi pentru că nu avem locuri pentru toţi. În prezent, toate cele 104 locuri disponibile la singura creşă din Suceava sunt ocupate, în toamnă vor pleca de la noi în jur de 15-20 de copii care au vârsta de 4 ani şi se pregătesc de intrarea la grădiniţe, iar pe listă deja sunt în aşteptare 60 de cereri de înscriere. Problema este că din toamnă vor veni şi mai multe solicitări în acest sens, cu siguranţă după data de 1 septembrie. Vor avea prioritate mamele care sunt singurele întreţinătoare de familie, lucrează, şi care trebuie să plătească către centrul nostru suma de 6 lei/zi, respectiv suma de 130 lei/lună. Precizez că nu putem lua copii ai căror aparţinători nu au sursă de susţinere materială a copilului”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, medicul primar Daniela Cîmpan, directoarea creşei de la Suceava şi preşedintele Uniunii Creşelor din România.

Totodată, aceasta consideră vitală construirea unor noi creşe la nivelul municipiului nostru, în primul rând pentru formarea corectă a viitorului adult, dar şi pentru uşurarea sarcinii cadrelor (o asistentă şi o infirmieră) care au în grijă câte 25-30 de copii/grupă, copii mici, cu vârsta până în doi ani.

Tot mai mulţi părinţi suceveni solicită serviciile creşei şi pe timpul week-end-ului şi al vacanţelor

Deşi se lucrează în trei schimburi, de luni dimineaţa, până vineri seara, directoarea susţine că există numeroase cereri din partea părinţilor care solicită serviciile creşei şi pe timpul week-end-ului, respectiv al vacanţelor, lucru imposibil de realizat de către cadrele creşei de la Suceava, din motive financiare.

Pentru a sublinia diferenţa dintre leagăn şi creşă, Daniela Cîmpan a explicat: „Personalul existent acum în creşe este medico-sanitar. Asistenţa de puericultură, de educaţie, se face prin pregătirea cadrelor care sunt iniţiate timp de trei ani pe domeniul puericultură şi ocrotire. În afară de supravegherea dezvoltării somatice, psihice, puericultura cuprinde şi educaţia (cântece, poezii, spectacole) care se fac în cadrul instruirii personalului din creşe. La creşă personalul de îngrijire şi ocrotire trebuie să fie neaparat medical, pentru bunăstarea sănătăţii fizice şi intelectuale a copiilor. Copilul nu poate fi crescut decât de un pediatru în ambulator. Aici au parte şi de un regim alimentar special în funcţie vârstă. Există o diferenţă vizibilă de comportament între un copil care a fost format la creşă şi unul care este dat direct la grădiniţă”, este de părere medicul pediatru.

Copii de naţionalitate turcă, italiană şi austriacă, înscrişi la creşa din Suceava

Potrivit directorului unităţii sucevene, printre copiii români care sunt înscrişi în acest moment la singura creşă suceveană, se numără şi copii care au unul dintre părinţi de naţionalitate turcă, italiană, austriacă. „Nu există un criteriu anume prin care eu să refuzăm pe cineva. Pentru mine, fiecare cetăţean care vine aici să îşi înscrie copilul este egal cu ceilalţi, din punct de vedere social”, a accentuat Daniela Cîmpan.

Aflată la conducerea singurei creşe din municipiul reşedinţă de judeţ încă imediat de după Revoluţie, medicul primar Daniela Cîmpan, devotată muncii sale şi activităţii pe care o prestează de atâţia ani în cadrul instituţiei sucevene, a precizat faptul că nu este de acord cu angajarea bonelor care, pe lângă faptul că percep un salariu între 8 şi 12 milioane, nu au pregătirea necesară pentru a se ocupa corespunzător de viitorul adult.

În prezent, cel mai mic copil de la creşa situată pe str. Aleea Nucului din Suceava are 7 luni, iar cel mai mare are în jur de 4 ani şi se pregăteşte deja pentru înscrierea la grădiniţă.

Amintim că până în anul 2012, la nivelul judeţului Suceava, se vor ridica un număr de 21 de grădiniţe şi 61 de creşe, printr-un proiect propus şi finanţat de MECTS.

“MECTS a demarat un proiect pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET) în cadrul căruia judeţul Suceava este prins cu un număr de 21 grădiniţe. Toate aceste imobile vor fi realizate după un proiect tip în funcţie de numărul de copii care vor urma programul din cadrul grădiniţelor. Unele vor fi de un modul pentru 40 de copii, altele vor fi de două module, pentru 80 de copii, în funcţie de numărul de copii existenţi la nivelul fiecărei comunităţi locale pentru perioada următoare”, a declarat la finele lunii mai, vicepreşedintele CJ Suceava, Vasile Ilie.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Suceava se va implementa şi un proiect care se referă la “Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii”, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 105/2010. Acest program se referă la construcţia de creşe în toată ţara, la nivelul oraşului Suceava fiind preconizate a se ridica 61 de creşe.


Intră acum și în grupul de