Luni seara, Planeta Marte se va afla la o distanta foarte mica de Pamant. Evenimentul astronomic poate fi urmarit si de la Observatorul din Suceava


Intră acum și în grupul de

Pe data de 5 martie 2012, planetele Terra şi Marte vor fi din nou foarte aproape, eveniment ce se repetă periodic la doi ani şi şase luni. Opoziţia planetei Marte faţă de Pământ va putea fi urmărită cu luneta, sau cu telescopul de la Observatorul Astronomic al Universităţii “Ştefan cel MAre” din Suceava, luni, începând cu ora 19.00.

„În raport cu Pământul, planetele Sistemului Solar se împart în două categorii – planete interioare (Mercur şi Venus), care se află în interiorul orbitei Pământului şi planete exterioare (Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun). Din când în când, planetele se pot alinia cu Soarele. Fenomenul este numit conjuncţie dacă planeta şi Soarele se află în aceeaşi direcţie, sau se numeşte opoziţie dacă planeta se află de o parte a Pământului, iar Soarele se află de cealaltă parte.

Pe data de 3 martie, la ora 22.00, planeta Marte s-a aflat în opoziţie cu Soarele. În această perioadă, planeta Marte poate fi văzută toată noaptea. Tot în preajma opoziţiilor, distanţa dintre Marte şi Pământ este cea mai mică şi se va realiza la data de 5 martie, de la ora 19.00. Planeta Marte este destul de strălucitoare, cu un aspect roşiatic şi se află în Constelaţia Leu. Ea poate fi următită în această perioadă a anului, câteva luni, aproape pe toată perioada nopţii. Întrucât acest fenomen se repetă cam o dată la 2 ani şi 6 luni, îi invit pe cei interesaţi să vină noaptea la Observatorul Astronomic al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, când este senin, să observe planeta Marte cu ajutorul lunetei sau a telescopului pe care îl avem în dotare”, a explicat pentru NewsBucovina.ro, Dimitrie Olenici, cercetător în cadrul instituţiei.

Acesta a precizat că luna Marte poate fi văzută şi cu un binoclu puternic, aceasta aflându-se la 100 milioane km de noi.


Intră acum și în grupul de