Anastasia Olariu, copilul minune de la Colegiul de Arta „Ciprian Porumbescu” Suceava


Intră acum și în grupul de

Anastasia OlariuAnastasia Olariu, elevă în clasa I A la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, se numără printre copiii „minune” pregătiţi în interiorul reputatei instituţii de învăţământ, care, în cadrul tuturor concursurilor de pian la care a participat până în prezent, a  reuşit performanţa de a cuceri întotdeauna Locul I.

Parcursul micuţei care visează să ajungă o pianistă de renume a început cu un an înainte de a intra în clasa I, atunci când a descoperit tainele acestui instrument cu ajutorul profesorului său îndrumător, Johannes Raimund Onesciuc. „Am cunoscut-o pe Anastasia înainte cu câteva luni de a începe ciclul primar, perioadă în care am aşezat primele noţiuni muzicale. Copilul este foarte disciplinat, iar cu ajutorul primit din partea părinţilor, mergând pe această linie de colaborare, fata a început să dea randament”, a declarat Onesciuc.

Johannes Raimund Onesciuc si Anastasia OlariuCu atenţia şi seriozitatea unui om matur, Anastasia a povestit degajată despre toate competiţiile care i-au adus până în prezent lauri, menţionând că prima sa participare într-un concurs a fost după doar şase luni de studiu la pian. Primul concurs la care a participat a fost cel de anul trecut, din luna mai, de la Bistriţa, cu precizarea că pe atunci fetiţa era încă la Grădiniţa Nr.5 Suceava. A obţinut Premiul Special al juriului pentru cea mai bună înterpretare în concurs la categoria sa de vârstă. Odată cu începerea clasei I, s-a pregătit sârguincios, iar în luna februarie 2013 a participat la Concursul de Interpretare Pianistică „Carl Czerny” de la Botoşani, acolo unde, din nou, a obţinut locul I. La doar o săptămână de la acest eveniment eleva a participat la Concursul Internaţional Propianu desfăşurat la Iaşi, participare în urma căreia a obţinut Diploma de Excelenţă (echivalentul Premiului I).

„A urmat Bistriţa, în luna mai a acestui an, unde la categoria sa de vârstă, Anastasia a luat singurul Premiu I din concurs, cu un număr de opt copii înscrişi. Acum ne pregătim pentru data de 19 iunie pentru un Concurs Internaţional care va avea loc la Bucureşti. Concurenţa este una serioasă, iar amploarea evenimentului este una pe măsură, întrucât se va desfăşura în paralel în şase locaţii. De asemenea, taxa de înscriere este destul de costisitoare”, a spus Johannes Onesciuc, reamintind că acest copil are calitatea necesară de a face performanţă, însă are nevoie de sprijin financiar, momentan venit doar din partea părinţilor.

Menţionăm faptul că Anastasia are un program strict de lucru, deşi se află abia la început. „Acest program este susţinut de părinţi. Vorbim despre un copil extraordinar de talentat, care la vârsta pe care o are face lucruri pe care alţi copii cu siguranţă nu le fac. A fost învăţată se se ocupe singurică de igiena personală, să se îmbrace singură şi să îşi aranjeze hainele. Este un copil responsabil şi conştiincios. Pianul reprezintă o prioritate zilnică în acest program”, a susţinut profesorul.

El a mai spus că în afara performanţelor pe care le bifează la pian, Anastasia este un elev de nota 10 şi la orele de cultură generală.

Cu sinceritatea tipică unui copil care în curând va termina clasa I, Anastasia a mărturisit că atunci când urmează să urce pe scenă o încearcă un greu sentiment de emoţie. „Simt un gol un stomac, dar după ce încep să cânt îmi trec emoţiile deoarece intru în lumea mea”, a dezvăluit micuţa.

Chiar dacă vacanţa de vară bate la uşă, studiul la pian rămâne în continuare obligatoriu, atât acasă, cât şi ocazional, la şcoală. „Am copii care strălucesc, cum este şi cazul Anastasiei şi atunci trebuie să îi menţin în formă. Pe parcursul vacanţei le impun copiilor un anumit program de studiu, pe care ei, cu ajutorul părinţilor, trebuie să îl respecte, iar sporadic îi verific chemându-i la şcoală”, a completat Onesciuc.


Intră acum și în grupul de