Cum ne protejam ochii pe timp de iarna? Sfaturi utile despre lentilele de contact si ochelarii de soare


Intră acum și în grupul de

Dincolo de aspectul de poveste pe care îl are iarna ca anotimp, trebuie să ţinem cont că vremea rece, vântul puternic, reflexia soarelui pe zăpadă, alături de umezeala scăzută din locuinţe, cauzată de sistemul de încălzire, reprezintă factori care pot produce neplăceri ochilor noştri.

Astfel, pentru a înţelege mai bine cum ne influenţează anotimpul rece sănătatea ochilor, am apelat la sfaturile dr. Cristina David, medic primar oftalmolog al Clinicii Oftalmologice NOVAOPTIC. Potrivit acesteia, unul dintre cele mai frecvente aspecte semnalate de pacienţi, pe timpul iernii, este legat de accentuarea sindromului de ochi uscat.

Cristina David„În anotimpul rece, obişnuim să aerisim mai puţin încăperile şi să dăm drumul la căldură. Din păcate, aerul devine uscat, iar umiditatea din cameră scăzută. Sindromul ochiului uscat este cea mai comună afecţiune oculară pe care o acuză pacienţii în timpul iernii, cu senzaţie de arsură, usturime, uneori mâncărime, lăcrimare nedorită sau senzaţia de corp străin în ochi. Purtătorii de lentile de contact sunt mai afectaţi, motiv pentru care li se recomandă alternativ corecţia optică cu ochelari. Totodată, persoanele în vârstă cu un sindrom de ochi uscat preexistent, acuză agravarea simptomelor”, ne-a explicat dr. Cristina David.

Ea a arătat că pentru sindromul de ochi uscat, se recomandă: aerisirea încăperilor, montarea unor aparate de umidificare a aerului în încăperi, un aport bun de lichide zilnic, clipitul (atunci când ne ustură ochii e bine să-i închidem pentru câteva secunde şi să clipim mai des), administrarea de picături lubrefiante – picături de lacrimi artificiale prescrise în urma unei consultaţii, care pot să aibă în compoziţie diferite substanţe, unele doar apoase, sau pentru sindromul de ochi uscat sever, picăturile recomandate pot conţine – fosfolipide, vitamina A şi E, care pe lângă partea apoasă conţin şi o componentă de protecţie a filmului lacrimal, pentru ca acesta să nu se evapore foarte repede.

Cum putem evita senzatia neplacută de aburire a ochelarilor?

Medicul oftalmolog a explicat că persoanele care poartă lentile de contact au marele avantaj, pe timpul iernii, că nu se mai confruntă cu senzaţia de aburire a ochelarilor. În acelaşi timp însă, purtătorii de lentile de contact sunt mai sensibili în această perioadă, deoarece li se accentuează mai mult senzaţia de disconfort sau de uscăciune. „Se recomandă ca în interior, în momentul în care ajung acasă, să scoată lentilele de contact şi să stea în casă, mai mult, cu ochelarii de vedere. Pe de altă parte, purtătorii de lentile au şi un mare avantaj pe timpul iernii, pentru că, faţă de purtătorii de ochelari, aceştia nu mai simt senzaţia neplăcută de aburire, atunci când intră în încăperi. Există soluţii pe care noi le recomandăm pentru evitarea acestui disconfort. Astfel, ochelarii cu dioptrii se pot face cu lentilă specială cu tratament antifog împotriva aburirii. Acest tratament se aplică pe suprafaţa lentilei din fabrică, după care se reaplică, se reactivează această peliculă periodic, sub forma unor şerveţele îmbibate cu peliculă antifog, sau sub forma unui spray care se aplică o dată pe săptămână, pe lentilă. Tratamentul este disponibil pentru toate tipurile de lentile şi de dioptrii de ochelari”, a arătat  dr. Cristina David.

Razele UV pot duce în timp la apariţia cataractei!

Totodată, specialistul a ţinut să precizeze că expunerea prelungită, fără protecţie, la radiaţia UV are efecte periculoase asupra ochiului, prin deteriorarea retinei, inducând degenerescenţă maculară legată de vârstă şi prin opacifierea cristalinului, ceea ce se numeşte cataractă.

„Cantitatea de ultraviolete în timpul iernii este de două ori mai mare decât în timpul verii. Practic, în ochiul nostru pătrunde o cantitate mult mai mare de ultraviolete. De aceea, la persoanele care nu se protejează apar nişte leziuni care se întâmplă la soare, ce conferă o senzaţie de durere, usturime şi fotofobie intensă, practic nu mai suportăm lumina. Această afecţiune este una uşoară, trece în 24 de ore, însă este supărătoare prin arsura, înţepătura, disconfortul pe care îl provoacă”, a arătat medicul.

Pentru radiaţia cu ultraviolete,  ea  recomandă protecţia ochilor pe timpul iernii cu ochelari de soare de bună calitate, capabili să filtreze corespunzător radiaţiile UV A şi UV B.

ochelari de ski

Dr. Cristina David a mai menţionat că pentru cei care practică sporturile de iarnă este importantă utilizarea ochelarilor speciali, curbaţi, care au şi protecţie laterală. „Mai mult, aceşti ochelari au menirea de a proteja ochii şi din punct de vedere mecanic. În ochi nu va pătrunde zăpada, nici fragmentele de gheaţă, sau zăpada amestecată cu noroi„, a explicat medicul oftalmolog sucevean, care a atras atenţia că astfel de ochelari speciali se recomandă şi în cazul copiilor care se dau cu sania, sau practică alte sporturi de iarnă.


Intră acum și în grupul de