Primarul Marius Ursaciuc estimează o scădere a veniturilor Primăriei Gura Humorului cu circa 50 la sută în acest an și anunță contractarea unui credit de 10 milioane de lei pentru cofinanțarea celor 9 proiecte europene care se derulează în oraș


Intră acum și în grupul de

 Primarul orașului Gura Humorului, Marius Urasciuc, a declarat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că veniturile bugetare ale orașului vor scădea în acest an cu circa 50 la sută, iar pentru asigurarea cofinanțării la proiectele cu finanțare europeană a început procedurile pentru contractarea unui credit de 10 milioane de lei.

Ursaciu a explicat că orașul Gura Humorului este în situația oricărei localități din Europa care are 40 la sută din activitatea economică bazată pe turism.

„Încă din luna aprilie am estimat o scădere a veniturilor bugetare cam de 50 la sută pentru anul acesta. Am luat toate măsurile necesare astfel încât să putem contracta un credit de 10 milioane de lei astfel încât chiar cu scăderea veniturilor cu 50 la sută toate proiectele pe care le avem să poată fi continuate”, a spus Ursaciuc.

El a menționat că acest credit este numai pentru investiții.

„Sunt foarte multe proiecte în derulare în acest moment în Gura Humorului, toate pe fonduri europene. Avem nevoie de cofinanțare și, în plus, ne mai apar și neprevăzute, de genul rețelei de alimentare cu apă, dar avem posibilitatea să facem față, cel puțin financiar la aceste provocări.E clar, va fi un an în care veniturile vor fi mult mai mici și cheltuielile mai mari decât cele preconizate”, a declarat Marius Ursaciuc.

El a spus că acest credit este soluția pentru a asigura cofinanțarea proiectelor și că creditul este pe 10 ani cu un an de grație și că norocul a făcut ca orașul să fi încheiat rambursarea unui credit asemănător astfel încât gradul de îndatorare nu a fost modificat.

Primarul a explicat că dacă vor exista fonduri provenite din rectificări bugetare, atunci se va trage mai puțini bani din acest credit.

În prezent sunt în derulare investiții în infrastructura orașului, turistică, rutieră și culturală de 31,5 milioane de euro, a menționat Ursaciuc  care a adăugat că investiții de aproape 20 de milioane de euro încep acum.

„Accesarea fondurilor europene nu înseamnă că te duci la un ghișeu, spui cum te cheamă, ceri bani și ei îți dau. E un pic mai mult. E o muncă de cinci ani până când încep să se vadă primele rezultate. Poate că am greșit că am accesat foarte multe proiecte care, din nefericire, toate au fost lansate odată și, din fericire pentru noi, au fost și câștigate toate. Acum avem nouă proiecte care se desfășoară simultan”, a spus primarul.

El a estimat că până la sfârșitul anului 2021 vor fi puse și ultimele piese din puzzle-ul proiectului „Gura Humorului-alt oraș” pentru că prin aceste proiecte este construit un nou oraș.


Intră acum și în grupul de