Jean Valvis finanțează testarea gratuită pentru anticorpi SARS-CoV-2 în Bazinul Dornelor: Este clar pentru orice om care a făcut cel puțin școala primară că nu poți să ai politici de închidere sau relaxare a activităților dacă nu ai o bază de date obiectivă, științifică. Voi fi super fericit dacă rezultatul îmi spune că am anticorpii//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Antreprenorul Jean Valvis, creatorul mărcilor AQUA Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dorna și LaDorna, a anunțat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că de mâine va fi pus în funcțiune, la Spitalul Municipal Vatra Dornei, un aparat de ultimă generație al companiei elvețiene La Roche, prin care populația din Bazinul Dornelor beneficiază, gratuit, de teste pentru depistarea anticorpilor la SARS-CoV-2 arătând că în acest fel va fi realizată o bază de date reală privind modul în care a evoluat epidemia în această zonă și este un punct de plecare pentru politicile care urmează să fie adoptate pentru ieșirea din această criză sanitară.

„Mâine inaugurăm la Vatra Dornei un aparat de ultimă generație al companiei elvețiene La Roche de detectare a anticorpilor la SARS-Cov-2. Este un unicat, este pentru prima dată la nivel național, iar cu colaborarea Primăriei Vatra Dornei și a Spitalului Municipal, printr-o donație pe care Fundația Valvis a făcut-o la Vatra Dornei”, a spus Jean Valvis.

El a arătat că astfel, Spitalul Municipal Vatra Dornei va fi dotat cu un aparat de nouă tehnologie care poate prelucra 70 de teste pe oră al celui mai prestigios producător, La Roche, care furnizat Fundației Valvis care îl oferă gratuit spitalului Vatra Dornei.

„Eu m-am săturat să aud anumite interpretări politicianiste despre cum trebuie luate măsurile de control sau de închidere sau de relaxare. Este clar pentru orice om a făcut școală, cel puțin școala primară, pentru orice om care are bun-simț, că nu poți să construiești o politică de închidere sau ritmul de relaxare nu poate să-l știe nimeni dacă nu scanezi populația”, a spus Jean Valvis.

Omul de afaceri a arătat că atunci când tușești și crezi că ai pneumonie te duci și îți faci o radiografie și ai ceva tangibil, concret, în mâna ta, obiectiv și științific  

„Dorința noastră, pentru că suntem foarte recunoscători acestui loc care a generat brandurile de succes cum este Dorna, cum este lapte LaDorna, cum este acum AQUA Carpatica, și toate au fost numărul unu la epoca lor, AQUA Carpatica este astăzi, dintr-un sentiment de recunoștință profundă că am avut succes și național și internațional, grupul pe care îl reprezint reîntoarce societății și comunității un aparat gratuit. Testarea este gratuită și nimeni nu plătește nimic și dorința noastră, cu ajutorul Primăriei, a autorităților, categoriilor socio-profesionale este să dăm specialiștilor, epidemiologilor, celor care stabilesc politici epidemiologice să dăm o bază de date concretă pentru prima dată în România”, a explicat Jean Valvis.

El și-a exprimat dorința ca dornenii să vină spontan să facă acest test, subliniind că nu este obligatoriu. „Cine vrea să vadă dacă are anticorpii, să vină să facă testul, iar datele vor fi prelucrate de Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică. Predăm toate datele unde trebuie și sperăm ca în puțin timp, undeva la trei-patru săptămâni, să dăm în premieră o imagine despre această epidemie, care este procentul de persoane asimptomatice care nu mai riscă să ia boala și să dăm ceva tangibil, științific, iar în sfârșit cuvântul să fie la epidemiologi și nu la speculațiile politicianiste”, a spus Jean Valvis.

Antreprenorul a adăugat că a  văzut că epidemia a devenit subiect de campanie electorală și că este trist că s-a ajuns aici.

„Domnilor, puneți oamenii de știință să lucreze, dați datele, faceți testări, organizați-vă!”, a îndemnat Jean Valvis.

El a precizat că AQUA Carpatica și Fundația Valvis donează aparatura, iar costul nu e mic, ci undeva la 100.000 de euro, dar că o face cu toată deschiderea inimii pentru că întoarce comunității care a ajutat în aceste succese să se facă un diagnostic la nivel de sănătate publică.

Valvis a subliniat că este inginer, este rațional și pune înainte de toate logica și știe care sunt pașii de făcut și că prima problemă este un diagnostic obiectiv, iar deciziile să aparțină oamenilor de știință.

„Am văzut exemplul Elveției, al Greciei. Primul ministru în Grecia a dat toată puterea epidemiologului-șef care ieșea în fiecare zi la televiziune și explica care sunt tratamentele, care sunt eforturile pentru obținerea unui vaccin, de ce trebuie să ne comportăm într-un anumit mod sau cum putem să ne protejăm. Sunt conștient că este foarte dificil. În anumite țări s-a făcut o conștiință colectivă prin campaniile mediatice unde lumea, peste faptul că a fost obligată să stea acasă, a fost convinsă ea însăși, ca cetățeni. Suntem responsabili și de semenii noștri și nu putem face acțiuni care nu limitează răspândirea virusului”, a spus Jean Valvis.

El a amintit că și starețul de la mănăstirea Putna, Velnic Melchisedec, i-a spus că dacă există responsabilitate și iubire pentru semeni atunci există și adoptarea unui comportament responsabil.

„Nu mă ducă să îl îmbolnăvesc pe celălalt și, da, fac testul pentru anticorpi. La întrebarea mea pentru un ajutor spiritual și mental pe care l-am cerut, dacă e bine să invit oamenii să facă testul de anticorpi gratuit, dacă va veni populația, va fi conștientă că trebuie constituită o bază de date obiectivă, științifică, mi-a spus: Da domnule, să le spuneți că dacă aveți iubirea pentru semeni veniți să îl faceți”, a declarat omul de afaceri.

Jean Valvis i-a mulțumit public starețului de la Mănăstirea Putna pentru sprijinul spiritual sufletesc și mental pe care i l-a acordat.

El a subliniat că nu critică pe nimeni, dar le cere decidenților să abordeze logic situația, iar diagnosticul este primul pentru a se vedea care sunt pașii următori de făcut.

„Haideți să facem să vedem ce ne spune laboratorul, ce ne spune știința. Care este statistica? Care este trendul? Câți asimptomatici avem, câți au luat acest virus și nu s-au îmbolnăvit? Care este trendul, unde se îndreaptă epidemia? După, puteți veni cu teoriile voastre politicianiste”, a spus Jean Valvis.

Mai mult, el a explicat că această inițiativă am făcut-o într-o bună comunicare și cooperare cu ministrul Sănătății și că a informat și pe președintele Consiliului Județean, precizând că a solicitat ministrului Sănătății să indice și unde vor fi transmite rezultatele ca să fie valorificate, să fie structurate, să fie analizate de epidemiologi, de DSP de Ministerul Sănătății și la oricine va decide conducerea politică și executivul țării.

„Sper ca cei din Bazinul Dornelor să primească acest mesaj și să accepte acest test care înseamnă prelevarea a câtorva picături de sânge”, a spus Jean Valvis care a menționat că prima dată se face testarea în Vatra Dornei și în comunele din Bazinul Dornelor și, eventual, ar putea fi extins și în alte localități așa cum a propus Gheorghe Flutur.

El a arătat că aparatul achiziționat de la compania La Roche este foarte performant, a venit săptămâna trecută și luni se încheie instructajul făcut de elvețieni, iar de marți începe testarea populației.

„Eu voi cere să fiu printre primii testați, iar dacă rezultatul îmi spune că am anticorpii voi fi super fericit pentru că sunt în categoria de vârstă care e în pericol”, a spus Jean Valvis.

El este încrezător că oamenii din Bazinul Dornelor vor veni să-și facă testul de anticorpi și că va exista o bază de date concretă care să stea la baza strategiilor autorităților privind re-închiderea sau relaxarea activităților.

Jean Valvis a spus că ieșirea din pandemie nu va fi un sprint de 100 de metri, ci ieșirea din pandemie va fi de tip maraton.

„Ieșirea va fi de lungă durată. Trebuie să ne prezervăm forțele și fizice și psihice și materiale”, a spus omul de afaceri.

El a subliniat că acționează doar pentru a se vedea realitatea.

„Eu nu vreau să fiu simpatic populației pentru că nu vreau să fiu ales, ci spun adevărul ingineresc. Trebuie să avem datele statistice și pe baza datelor statistice, obiective, reale, nu prin interpretări, prin teorii ale conspirației, iar oamenii de știință să-și facă un model cum ieșim în mod optim din această criză de sănătate”, a conchis Jean Valvis.


Intră acum și în grupul de