Mihai Dimian: Dacă în Suceava se va dubla capacitatea de testare, s-ar putea ca într-o săptămână să ajungem la 6 cazuri la mia de locuitori. Unde s-au făcut teste masiv, acolo sunt cazuri//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Prof. univ. dr. Mihai Dimian a declarat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că una dintre măsurile care ar trebui luată în cazul epidemiei cu noul coronavirus este mărirea capacității de testare, schimbarea modului în care se face această testare și nu doar după definiția de caz, urmată de izolarea persoanelor care au fost depistate pozitiv și continuarea activităților în țară.

Mihai Dimian a spus că în Islanda s-au făcut testări pe baza definiției de caz, cum se fac și în România, dar și testări aleatoriu, iar rezultatele au arătat că în cazul testării aleatorie, aproape 1 la sută dintre cei testați aveau infecția cu noul coronavirus.

„Atenție, e vorba de 1 la sută. Noi vorbim acum de un coeficient de 3 la mie. Nu este real”, a spus universitarul sucevean.

El a menționat că Slovacia a testat masiv și că din populația de circa cinci milioane de locuitori s-au testat peste trei milioane și rata de infecție este tot de peste 1 la sută.

„Noi trebuie să ne protejăm și de cazurile pe care nu le cunoaștem. Atitudinea că noi trebuie să purtăm mască doar după un anumit coeficient este periculoasă atât timp cât noi suntem mult peste coeficientul respectiv în realitate”, a spus Dimian.

El a arătat că masca nu este soluția minune dacă nu sunt respectate și celelalte reguli de distanțare fizică și de păstrare a igienei.

„Degeaba port mască șase zile și după aia mă duc la o nuntă de o sută de persoane”, a spus universitarul sucevean

Întrebat dacă există riscul ca municipiul Suceava să ajungă la un coeficient de infectare mai mare de șase la mia de locuitori și să reintre în carantină, el a apreciat că deja acest coeficient a fost atins, dar că nu sunt făcute suficiente testări.

„Dacă vom dubla numărul de teste eu cred că și săptămâna viitoare ajungem la 6 la mie. Nu cred că asta e discuția. Eu cred că, în mod real, suntem în România aproape de 1 la sută. Unde s-au făcut teste masiv, Timișoara, Cluj, dar nici acolo nu s-au făcut multe, ci patru la mie pe zi, sunt cazuri. Ei fac 3000 de teste pe zi la o populație similară cu a Sucevei. Unde s-au făcut teste, sunt cazuri. Ele nu vin, în cea mai mare parte, din definiția de caz. Aproape jumătate din teste sunt făcute la cerere în laboratoare private și nu vine că l-a trimis DSP să-și facă testul”, a spus Mihai Dimian.

El a subliniat că nu este o tragedie și dacă există 1 la sută din populație infectată

„Nu e o tragedie și să se oprească totul, să nu mai facem nimic în țară, iar apoi să ne plângem că avem un milion de șomeri. Încă din timp trebuie luate aceste măsuri, a identifica oamenii, a-i izola și a merge mai departe”, a spus Dimian.

El a arătat că evenimentele private cu mulți participanți reprezintă o cale de transmitere, dar și faptul că se permite celor depistați pozitiv ca după 14 zile, fără test, să se întoarcă la serviciu.

„De ce fără test? Pentru că ne costa testul respectiv? Iată că o măsură de acest gen poate duce la un număr mai mare de infectări ulterioare”, a spus Dimian care a menționat că i-a rugat pe cei care au fost depistați pozitiv ca după ce trec cele 14 zile să își facă testul mai ales că au fost multe cazuri când pacienții Covid s-au negativat și după o lună.

Mihai Dimian a mai declarat că de șase luni de când evoluează epidemia nu s-au făcut mari progrese în ceea ce privește asigurarea resursei umane în spitale și creșterea capacității de testare la laboratoarele de stat.

„Se pot face lucruri, dar mă întreb de ce nu s-au făcut în șase luni. O luăm iar de la capăt ca să facem ceva în regim de urgență de o săptămână sau de două? La spital nu au venit oameni noi, sau au venit foarte puțini. Ce facem? Avem toți rezidenții în centre universitare? Atâta timp cât Suceava a avut sau are un număr de cazuri similar cu Iașiul, am lăsat toți rezidenții în Iași, iar aici lași unul sau doi. Trebuie resursă umană. Știam din aprilie că trebuie adusă resursă umană”, a spus Mihai Dimian.

Mai mult, el a arătat că nici dezvoltarea laboratorului de testare nu a fost crescută semnificativ.

„Avem unul la DSP cu 50-60 de teste pe zi, în condițiile în care ar trebui făcute 500, iar dacă lucrezi în ture poți face și o mie de teste într-un astfel de laborator”, a spus Dimian care a menționat că a existat și  posibilitatea să se dezvolte și la DSVSA un astfel de laborator.

„În zona statului nu s-a dezvoltat mai mult partea de testare”, a spus universitarul sucevean care a menționat însă că s-a dezvoltat în zona privată ceea ce arată că se poate face.

„Trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de testare”, a mai spus Dimian.

El a explicat că dacă la începutul pandemiei se făceau o sută de teste pe zi, iar apoi s-a crescut la o mie și apoi la 10.000, după patru luni nu s-a reușit de fapt decât o creștere de patru ori a capacității de testare, din care jumătate este în domeniul privat.


Intră acum și în grupul de