Sociologul Adrian Botezatu: Cu aproape 60 la sută din forța de muncă plecată în străinătate, județul Suceava este calamitat economic și social. Nu poți compara nivelul de trai din zonele unde sunt parcuri industriale funcționale cu veniturile obținute din agricultură sau cules de fragi și ciupercuțe.


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a apreciat, luni, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că situația în județul Suceava este dramatică din punct de vedere social și economic pentru că nu există un număr suficient de mari investiții în producție care să genereze locuri de muncă bine plătite, iar forța de muncă și-a luat soarta în mâini și a migrat în masă în alte țări.

„Dacă înainte de izbucnirea epidemiei la ITM Suceava erau înregistrate 130.000 de contracte, în luna august 2020 era o scădere destul de abruptă-112.000 de contracte.Deci foarte multe locuri de muncă dispărute”, a spus Botezatu.

El a arătat că și în zona turismului se vede o scădere abruptă fiind la 50 la sută la numărul de cazări.

Mai mult, el a precizat că potrivit datelor statisticii, în luna august 2020, exporturile într-o lună erau de 35 de milioane de euro.

„Este atât de puțin că spui că nu avem economie. Sunt companii în România care singure exportă de câteva ori mai mult decât județul Suceava. Importurile erau de circa 52 de milioane de euro, ceea ce arată un deficit comercial substanțial”, a menționat Botezatu.

El consideră că toate aceste cifre arată lipsa de preocupare pentru  dezvoltarea județului.

Botezatu a spus că a analizat și situația parcurilor industriale funcționale din țară, arătând că pe primul loc e Prahova cu 16 parcuri industriale, platforme industriale, urmat de Cluj cu 12 parcuri industriale, Brașov cu nouă și Oradea cu șapte.

„Se vede o directă corelație între orașele mari în care se trăiește bine și existența unor parcuri industriale care oferă locuri de muncă bine plătite. Din agricultură, din cules de fragi și ciupercuțe nu ai cum să obții venituri foarte mari”, a explicat sociologul.

El a spus că în ceea ce privește platforme industriale, județul Suceava are zero.

„Nu întâmplător din acest județ peste 50 la sută din forța de muncă și ne îndreptăm spre 60 la sută lucrează în străinătate. Ne vom confrunta cu un dezastru social și economic”, a spus Adrian Botezatu.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește autoritățile din județ, cu oameni care fac politică de 20 de ani și care încearcă „să prostească lumea cu ce fac ei”, arată de fapt că rezultatele sunt zero.

„Județul acesta este calamitat economic și social”, a spus sociologul.

El consideră că singura parte bună este că sucevenii fiind oameni harnici și-au luat soarta în mâini.

„O mare parte din județ supraviețuiește pe remitențele celor care lucrează din greu afară. De asta avem un număr de case frumoase, avem supermarket-urile pline de clienți, pentru că lumea nu a așteptat cu mâna întinsă la autoritățile județene sau naționale. Și-au luat destinele în propriile mâini, cu costuri, cu familii despărțite fizic, cu copii crescuți fără cel puțin unul dintre părinți”, a spus Adrian Botezatu.


Intră acum și în grupul de