Senatorul PSD Ioan Stan: Guvernul actual vrea să distrugă inclusiv industria turismului. După tăierea voucherelor de vacanță urmează majorarea cotei de TVA pentru aceasta industrie


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, Ioan Stan, a avertizat, miercuri, că Guvernul de dreapta condus de Florin Cîțu și-a propus și distrugerea industriei turismului.

„Dacă din postura de ministru a finanțelor domnul Cițu a reușit să îndatoreze țara ca nimeni altul, iată că din postura de prim-ministru va reuși să distrugă inclusiv industria turismului. Anunțul domniei sale că va tăia voucherele de vacanță, în acest an reprezintă lovitura de grație pe care guvernul PNL-USRLPLUS-UDMR  o dă industriei turistice”, a declarat Ioan Stan.

El a arătat că de fapt, primul pas făcut de actuala guvernare pentru distrugerea turismului a fost desființarea Ministerului Turismului, imediat după ce PNL a preluat puterea.

„Acum urmează faza a doua: eliminarea voucherelor de vacanță și a facilităților fiscale, astfel încât industria turistică din România să nu mai poată fi eficientă și să iasă din orice competiție cu industriile similare din celelalte țări”, a explicat senatorul.

Ioan Stan consideră că operatorii din turism n-ar trebui să fie surprinși de aceasta decizie, deși Florin Cîțu, pe care în caracterizează ca un „domn iresponsabil”, devenit între timp prim-ministru al României, nu a spus în campania electorală că va elimina voucherele de vacanță și toate facilitățile introduse de PSD pentru acest sector.

Liderul social democrat a subliniat că măsura acordării voucherelor de vacanță, introdusă de PSD, a avut mai multe ținte.

Astfel, în primul rând a fost sprijinită cu bani industria turismului din România, având în vedere faptul că voucherele puteau fi utilizate doar pe teritoriul țării.

„Evident că măsura a avut un caracter social, pentru că un număr foarte mare de români au reușit să-și petreacă vacanțele/concediile în țara noastră. Au fost mulți români care au putut să-și petreacă concediile pentru prima dată în destinații turistice precum litoralul Mării Negre, Delta Dunării, etc”,  a spus Ioan Stan.

El a arătat că, în al doilea rând, s-a  încercat să se scoată la lumină industria turistică care funcționa la negru.

„Astfel în 2018, numărul cererilor pentru clasificarea unităților de cazare turistică a crescut cu 60% față de 2017, iar în primul semestru al anului 2019 cererile de clasificare au crescut cu 35%, raportat la aceeași perioadă a anului 2018”, a menționat senatorul.

Ioan Stan a adăugat că în al treilea rând, s-a încercat să fie create facilități legislative pentru acordarea voucherelor de vacanța și celor din mediu privat, dar întrucât puterea a fost preluată de către PNL, aceste demersuri au fost abandonate de noua guvernare.

„În schimb, guvernul PNL-USRLPLUS-UDMR- pentru a fi sigur că va distruge definitiv sectorul turistic, se zvonește că pregătește inclusiv majorarea cotei de TVA pentru aceasta industrie, cotă pe care guvernul PSD, cel care a făcut din turism o prioritate națională, a redus-o la 5%.”, a conchis Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de