Senatorul PSD Ioan Stan: Consiliul Fiscal confirmă obiecțiile PSD privind bugetul pentru anul 2021 și demască minciunile PNL. Bugetul e construit doar pe tăieri, nu și pe creșteri de venituri bugetare


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a declarat, vineri, că și Consiliul Fiscal confirmă obiecțiile formulate de PSD privind bugetul propus de Guvernul Cîțu pentru anul 2021 și demască minciunile PNL.

„Deși Consiliul Fiscal este condus de un apropiat al PNL-ului, vom constata că acesta critică în termeni duri proiectul de buget al Guvernului Cîțu și își întemeiază observațiile tocmai pe ceea ce PSD a criticat în mod repetat de la apariția proiectului de buget”, a declarat Ioan Stan.

Potrivit acestuia, promisiunea Guvernului că va face totul cu banii europeni se dovedește a fi doar o utopie.

„Nici măcar 1 euro nu va intra în România până la vară, deși președintele Iohannis promitea că vor curge fondurile europene în cascadă încă de anul trecut. Analiza Consiliului Fiscal arată că România riscă să piardă o  bună parte din banii europeni, întrucât Comisia Europeană a respins Planul Național de  Redresare și Reziliență făcut prost de Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR. Din acest motiv, cel puțin până la jumătatea anului, România nu va avea acces nici măcar la banii pe care UE îi punea grămadă pe masă pentru prefinanțarea proiectelor – respectiv 13% din totalul de 31,5 miliarde euro”, a subliniat senatorul PSD.

Ioan Stan atrage atenția că și Consiliul Fiscal arată că bugetul e construit doar pe tăieri, nu și pe creșteri de venituri bugetare.

„Deci veșnicul argument al actualei puteri că „nu sunt bani” are la bază faptul că premierul Cîțu nici măcar nu și-a propus să obțină mai mulți bani la buget”, a spus senatorul social-democrat.

Mai mult, susține Ioan Stan, Consiliul Fiscal trage un semnal de alarmă arătând că bugetul este construit doar pe datorie și confirmă ritmul galopant fără precedent al creșterii datoriei publice și că s-a trecut de la nivelul „confortabil” din guvernarea PSD, la un nivel record îngrijorător și că „deși datoria publică se situa la un nivel relativ confortabil de 35,3% din PIB la sfârșitul anului 2019, aceasta s-a majorat până la 47,7% din PIB la finalul anului 2020.”

Totodată, parlamentarul sucevean spune că este demascată minciuna Guvernului că nu are bani din cauza pandemiei, Consiliul Fiscal aratând că doar 1,2% din PIB a fost cheltuit pentru sprijinirea economiei în fața pandemiei – cea mai mică sumă din UE.

„În urma celor prezentate, putem conchide că avem parte de o guvernare nu doar slabă, ci una care este total împotriva românilor și a intereselor acestui popor”, a mai declarat senatorul PSD Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de