Deputatul PNL Ioan Bălan, semnal de alarmă în Parlament: Fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din Uniunea Europeană, dar abia dacă subzistă de la o recoltă la alta


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a atras atenția, printr-o declarație politică în Parlament asupra situației celor care lucrează în agricultura țării arătând că este nevoie de politici publice care să asigure sprijin real pentru fermierul român.

„Chiar dacă s-a spus în nenumărate rânduri de la această tribună că România are un potențial agricol uriaș, aspect cu totul adevărat, din păcate, acesta este subvalorificat, pentru că foarte puține politici au sprijinit agricultorii români să se dezvolte și să prospere din munca lor”, a declarat Ioan Bălan.

El a adăugat că fermierii români au depus eforturi uriașe ca să-și cumpere un plug sau un tractor la mâna a doua, ca să facă din buzunarul propriu sisteme de irigații, să aibă semințe mai bune, mai productive sau să crească efectivele de animale.

„Spun, fără ezitare, că fermierul român este unul dintre cei mai harnici fermieri din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, fermierul român nu este și cel mai bogat, ci, dimpotrivă, abia dacă subzistă de la o recoltă la alta, asta dacă nu se abat asupra lui și calamități precum seceta sau epidemii precum pesta porcină africană”, a continuat parlamentarul liberal.

El a constatat că producția agricolă românească din ultimii ani, în ciuda secetelor și epidemiilor din zootehnie, a crescut puternic.

„Cifrele nu le putem contesta. Aici apare paradoxul. Deși au muncit mai mult, fermierii români nu au câștigat mai mult. Știm cu toții că produsele românești sunt superioare calitativ și, cu toate acestea, pe mesele românilor ajung mai degrabă legume și fructe din import, brânzeturi și lapte din țările vecine și preparate din carne fabricate chiar în afara spațiului comunitar”, a menționat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a adăugat că zeci de miniștri ai agriculturii s-au perindat prin guvernele din ultimii 30 de ani, dar niciunul nu a găsit răspunsurile adecvate pentru a sprijini real fermierul român. „De exemplu, ultimul ministru PSD al agriculturii va rămâne în memoria colectivă a românilor drept ministrul compozitor de balade pentru oaie și pentru cormorani, ministrul irigațiilor nefuncționale și al aprozarelor pentru produse românești în care nu s-a vândut niciodată nimic. Cu ce i-au ajutat efectiv ultimele guverne pe fermierii români care trudesc din greu? Cu nimic!”, a atenționat Ioan Bălan.

Deputatul sucevean a arătat că pentru ca agricultura românească să se dezvolte, este necesar ca agricultorul român să poată să își vândă în condiții concurențiale marfa și la prețuri bune, care să-l stimuleze să producă de la un an la altul tot mai mult.

„Dacă acest lucru nu se va întâmpla, vom constata cum terenurile care rămân necultivate sunt tot mai multe, cum crescătoriile de animale renunță la acestea și cum piața românească nu va mai avea de unde să furnizeze românilor produsele noastre tradiționale”, a apreciat deputatul.

El a mai spus că își dorește foarte mult ca proiectele de investiții demarate de actualul ministru al agriculturii, care vizează construirea de capacități de depozitare pentru produsele agricole să devină realitate, dar și ca fermierii să acceseze fondurile disponibile prin schemele de garantare IMM Agro Invest și să construiască mult așteptatele capacități de producție chiar în mediul rural.

„Avem nevoie ca produsele românești să capete tot mai multă competitivitate și să umple buzunarele celor care muncesc în agricultură. Vreau să scăpăm de acest marasm, în care agricultura este sinonimă cu sărăcia și traiul de pe o zi pe alta. De asemenea, îmi mai doresc ca actualul Guvern să găsească soluții optime, pentru reinstaurarea unui climat concurențial pe piața românească a produselor agro-alimentare”, a menționat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a arătat că produsele de import sunt sprijinite puternic să se vândă prin rețele de magazine cu acoperire națională, în vreme ce, din cauza lipsei de asociere a producătorilor români, produsele românești nu mai prind nici măcar locul pe o tarabă în piața orășenească.

„Importurile nu au nicio vină pentru că autoritățile române nu sunt capabile să protejeze producătorii autohtoni! Din păcate, toate aceste anomalii i-au îndepărtat pe tineri de ideea că o viață prosperă se poate realiza prin activități agricole performante, așa cum se poate face și în alte domenii. De aceea, sper că în următorii câțiva ani tinerii angrenați în economia agricolă să schimbe la față acest sector deosebit de important pentru economia națională”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de