Mihai Dimian: La USV se secvențiază probe SARS-CoV-2 de la persoane care s-au îmbolnăvit de Covid-19 după vaccinare. Încercăm să vedem dacă sunt posibilități de îmbunătățire pentru viitor a acestui vaccin


Intră acum și în grupul de

Prorectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în cadrul Laboratorului universității se face secvențierea virusului SARS-CoV-2 de la persoane care s-au îmbolnăvit după ce s-au vaccinat pentru a se găsi posibilități de îmbunătățire a vaccinului, sau dacă virusul a suferit mutații care evită mecanismele vaccinului.

Dimian a spus că s-a vaccinat cu Pfizer și că el consideră că este o soluție la problema cu care Suceava s-a confruntat.

„Este cea mai  bună soluție? Probabil nu. Și timpul limitat avut la dispoziție pentru dezvoltarea vaccinului sigur că ridică anumite semne de întrebare. Vedem că sunt anumite probleme și cu alte tipuri de vaccin și, din această perspectivă este normal să existe și o anumită reticență. Totuși, cei care au trecut prin această boală și au avut forme medii și grave au putut vedea ce înseamnă cu adevărat să experimentezi un astfel de virus pe propria piele și atunci când m-am vaccinat alături de mine erau multe persoane care au trecut prin boală și au ales să se vaccineze tocmai pentru că știau ce înseamnă acest lucru”, a spus prorectorul USV.

El a menționat că cei care au trecut prin boală au dezvoltat anumiți anticorpi care îi protejează de forme mai severe ale bolii, iar în ceea ce privește pe care se vaccinează nu înseamnă că nu se pot îmbolnăvi, ci că formele vor fi mult mai ușoare.

„Ideea că nu te mai îmbolnăvești după vaccin este una falsă și nu despre asta a fost vorba niciodată, ci de a ne crea un sistem imunitar mai bun în relația cu acest virus astfel încât ceea ce experimentăm noi să fie mult mai ușor. Chiar analizăm cazurile de îmbolnăvire după vaccinare prin secvențierea probelor respective și încercăm să vedem dacă sunt posibilități de îmbunătățire pentru viitor a acestui vaccin sau dacă, nu cumva, avem o nouă formă de virus, o formă mutantă, care reușește să ocolească anumite mecanisme ale vaccinului”, a spus Dimian.

El a subliniat că USV se ocupă de această monitorizare a cazurilor apărute după procesul de vaccinare.

Mihai Dimian a apreciat că pentru creșterea ratei de vaccinare este nevoie de dezbateri și explicații privind necesitatea vaccinării.

„A oferi avantaje peste avantaje în ideea unei vaccinări în locul unei explicări și a dezbaterii pe această temă cu populația, pentru ca oamenii să înțeleagă de ce fac acest lucru, se va întoarce împotriva noastră. Gândiți-vă că în momentul actual avem în India 350.000 de cazuri pe zi. Nu știu ce se va naște de acolo, nu știu ce formă va lua virusul când în fiecare zi îi ofer 350.000 de gazde. Și nu știu ce efect va putea avea o variantă de acolo asupra mecanismelor de apărare pe care le-am dezvoltat noi fie natural, prin îmbolnăvirea cu varianta anterioară, fie prin acest vaccin. Eu sper că, indiferent de formele ce vor fi create, vom avea un sistem imunitar mult mai bine pregătit. Este o speranță, dar nu ne aflăm în momentul în care să vinzi vaccinul cu hamburgerul, iar peste jumătate de an, dacă va fi o formă a virusului care evită acest vaccin, să creadă populația că ai păcălit-o”, a spus prorectorul USV.

El a mai spus că prin această vaccinare nu există o siguranță că s-a rezolvat problema.

„Eu consider că această variantă este bună și îi încurajez pe oameni să o facă, dar nu mituindu-i într-un fel, nu spunând altceva decât se poate întâmpla în continuare”, a declarat Mihai Dimian.

Prorectorul USV a mai arătat că există și experiența Israelului care a vaccinat în masă.

„Importantă este și perioada în care vaccinezi. Dacă te întinzi de-a lungul unui an nu înseamnă că ai rezolvat problema. Ei au reușit să o facă într-un interval de aproximativ trei luni și, drept urmare, situația este una foarte bună. Au deschis toate activitățile. Sunt aproximativ 70 la sută vaccinați”, a spus Dimian care a menționat că și SUA se așteaptă ca în iulie să depășească 70 la sută din populație vaccinată.

„Nu avem o soluție perfectă. Ceea ce facem acum este să ne obișnuim organismul cu acest virus la fel cum am făcut cu alți viruși”, a explicat universitarul sucevean.

Totodată, Mihai Dimian consideră că este nevoie de această imunizare pentru că țara nu va mai rezista mult economic în situația actuală.

„Este clar că o parte din salariile de la stat se plătesc din împrumuturi. Am crescut gradut de îndatorare de la 35 la 50 la sută într-un termen scurt. (…) Trebuie să facem acest lucru pentru a reveni la normalitate chiar dacă, ulterior, vom constata că mai e nevoie să facem ajustări, dar e nevoie să revenim într-o activitate completă. (…)Va fi greu din punct de vedere să rezistăm în continuare tot împrumutând”, a mai spus Mihai Dimian.

El a atenționat că și din punct de vedere uman această distanțare fizică a produs efecte care vor trebui să fie limitate cât mai curând.


Intră acum și în grupul de