Imunologul sucevean dr. Radu Ciornei despre evoluția pandemiei: Acum ne putem relaxa destul de bine. Putem să ne distrăm, putem să chefuim, dar să știți că viitorul este al oamenilor vaccinați


Intră acum și în grupul de

Imunologul sucevean dr. Radu Ciornei, deputat USR PLUS, a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că putem să ne bucurăm acum de rata mică de infectare în ceea ce privește pandemia cu noul coronavirus.

„Este o victorie parțială. Această luptă cu boala nu este un sprint. E clar că a devenit un maraton. Dar în momentul de față este clar că noi suntem înainte și avem 4-0 la pauză”, a spus medicul sucevean.

El consideră că cel mai important în momentul de față este să că trebuiesc protejate persoanele care sunt sensibile la boală.

„Acum putem să ne relaxăm destul de bine. Cei vaccinați chiar pot să nu mai poarte masca în birouri așa cum li și s-a dat voie. În locurile publice, acum, vara, chiar nu mai este necesară masca”, a spus dr. Ciornei.

El a remarcat că sunt unii oameni care și-au făcut din mască un accesoriu cu care merg pe stradă, mulți o țin sub barbă, dar sunt și persoane care o poartă corect.

„M-am bucurat foarte mult când am văzut persoane mai în vârstă, sau persoane care au anumite comborbidități, care purtau masca și în aer liber”, a spus medicul sucevean.

El consideră că toți trebuie să fim prevăzători și să adoptăm măsuri de protecție sanitară în diverse situații.

„Valul patru vine. Suceava a fost puțin mai altfel decât ceilalți. Noi am avut primul val înainte de restul țării. Am avut alte delicii ale pandemiei. În momentul de față trebuie să fim într-o expectativă armată. Putem să ne distrăm, putem să chefuim, dar să știți că viitorul este al oamenilor vaccinați”, a mai spus dr. Ciornei.

El a amintit că Malta lasă să intre în țară doar oamenii vaccinați, iar în Grecia s-a constatat că noile cazuri apărute nu sunt cazuri de import, ci sunt tineri nevaccinați.

„Momentul care ne sperie pe toți este apariția unei mutații în care vaccinul va fi ineficient sau total ineficient. Deocamdată această mutație nu s-a produs”, a spus Ciornei.

El a precizat că acum există o mutație, Delta, zisă și varianta indiană, sau o altă mutație, Epsilon, varianta californiană, dar care încă n-a ajuns în România.

„Se pare că varianta Delta va fi varianta principală care va domina în Europa, o variantă care se transmite mult mai repede.  Înainte trebuiau 15 minute să stăm lângă un om, dar acum se pare că acestă variantă este că trec oamenii unii pe lângă alții și se îmbolnăvesc”, a spus Cornei.

El se așteaptă ca la acest val patru al epidemiei care vine, spitalele să fie mult mai bine pregătite pentru că epidemiologii au făcut în spitale acele circuite și sunt secții Covid.


Intră acum și în grupul de