Ministerul Dezvoltării răspunde deputatului Angelica Fădor: Nicio localitate din județul Suceava nu a solicitat construirea de locuințe de necesitate. În județ se construiesc 32 de apartamente de închiriat pentru tineri și 30 de apartamente de serviciu


Intră acum și în grupul de

Ministerul Dezvoltării Regionale a răspuns deputatului PNL Angelica Fădor despre stadiul derulării programelor de construcții de locuințe pentru tineri, de serviciu și de necesitate în județul Suceava.

Deputatul PNL a dorit să afle care este situația în județul Suceava în condițiile în care pentru perioada 2021-2024 se estimează că în țară se vor construi 10.000 de locuințe de serviciu, cu un buget de 2 miliarde de lei, alte 5000 de locuințe pentru tineri în vederea închirierii, cu un buget de un miliard de lei și alte 10.000 de locuințe de necesitate, cu un buget de 2 miliarde de lei.

În răspuns, Ministerul Dezvoltării arată că locuințele pentru tinerii specialiști se pot realiza prin Programul de constructii locuințe pentru tineri, destinate închirierii, precum și prin Programul de construcții locuințe de serviciu.

„Prin implementarea acestor programe de construcții locuințe se are în vedere sprijinirea autorităților publice locale în procesul de stimulare a tinerei generații să profeseze pe teritoriul României, limitând astfel migrația specialiștilor către alte țări”, se arată în răspuns.

Totodată, în acest context se precizează că, până în prezent, au fost finalizate 872 de unități locative pentru specialiștii din sănătate și/sau învățământ, în cadrul Programului de construcții locuințe pentru tineri, destinate închirierii.

În județul Suceava nu a fost finalizat niciun un astfel de obiectiv de investiție.

Totodată, la aceasta dată sunt în curs de execuție lucrările de construcție-montaj la 389 de unități locative, în cadrul Programului de construcții locuințe pentru tineri , destinate închirierii, din care 32 de unități locative sunt în județul Suceava (municipiul Fălticeni și orașul Gura Humorului ). De asemenea, sunt în curs de execuție 30 de unități locative în municipiul Suceava în cadrul Programului de construcții locuințe de serviciu.

Ministerul mai arată că demararea unor noi investiții se face în funcție de sumele alocate de la bugetul de stat cu aceste destinații, coroborat cu prevederile legislative în domeniu, astfel că nu se poate estima numărul de locuințe destinate specialiștilor ce se vor realiza până în anul 2024 în județul Suceava.

În ceea ce privește numărul de locuințe de necesitate ce se vor realiza în județul Suceava, ministerul arată că locuințele de necesitate se finanțează  și se realizează în condițiile stabilite pentru  locuința socială.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, Programul național de construcții de locuințe sociale și de necesitate este un program anual, necesarul de fonduri de la bugetul de stat fiind fundamentat în baza solicitărilor primite din partea unităților administrativ-teritoriale beneficiare.

„În anul 2021 unitățile administrativ-teritoriale din județul Suceava nu au transmis solicitări de includere în programul anual a unor obiective de investiții constând în construirea unor locuințe de necesitate”, se arată în răspuns.


Intră acum și în grupul de