Deputatul PNL Ioan Bălan: În ciuda slabei finanțări, în ciuda salariilor modeste ale dascălilor, școala românească a reușit să reziste tranziției și crizelor care s-au abătut peste țara noastră și continuă să producă excelență în educație


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a declarat, marți, de Ziua Mondială a Educației că viitorul țării noastre depinde în mod covârșitor de succesul proiectului prezidențial ”România educată”, fiind un proiect care să ajute școala românească să se dezvolte și în mediul rural și în mediul urban.

„De peste două decenii, în data de 5 octombrie a fiecărui an sărbătorim Ziua mondială a educației, zi în care toate națiunile își arată recunoștința față de profesori și învățători, față de sacrificiile fiecărui părinte. Este o zi în care guvernele își fac bilanțul eficienței și eficacității politicilor promovate în educație și decide cum să amelioreze calitatea actului educațional și performanțele elevilor”, a declarat Ioan Bălan.

El a apreciat că în ciuda lipsurilor cu care s-a confruntat și se confruntă sistemul românesc de educație, în ciuda slabei finanțări, în ciuda salariilor modeste ale dascălilor, școala românească a reușit să reziste tranziției și crizelor care s-au abătut peste țara noastră și continuă să producă excelență în educație.

„Ce altă demonstrație mai clară ne trebuie că școala românească este performantă, atâta vreme cât tinerii noștri medici, profesori, ingineri, economiști sau cu alte profesii sunt cei mai căutați în statele dezvoltate din toată lumea?”, a întrebat parlamentarul liberal sucevean.

El a arătat că excelența din școala românească este dovedită la olimpiadele școlare internaționale unde elevii și studenții români ocupă invariabil podiumul, iar performanțele școlii românești sunt dovedite atunci când investitorii străini care vin în țara noastră au ca prim argument pregătirea temeinică a angajaților români.

„Nu există niciun dubiu că dezvoltarea unei țări depide în mod esențial de atenția pe care autoritățile publice o acordă sistemului de educație. Este adevărat că pentru școala românească mai avem foarte multe de făcut, atâta timp cât sub guvernările PSD educația a fost profund neglijată. Școala are nevoie de programe de investiții cum nu au mai fost vreodată, de dotări specifice secolului XXI, de dascăli bine pregătiți și stimulați prin salarii competitive, de facilități și de sprijinul societății, în ansamblu”, a mai spus deputatul sucevean.

Ioan Bălan a subliniat este momentul în care viitorul țării noastre depinde în mod covârșitor de succesul proiectului prezidențial ”România educată”.

„Este un proiect care poate să rezolve toate neajunsurile acumulate în ultimele decenii, un proiect care să ajute școala românească să se dezvolte și în mediul rural și în mediul urban, un proiect care să pună fundația unei Românii dezvoltate pe termen foarte lung”, a precizat deputatul.

Ioan Bălan și-a exprimat încrederea că inițiativa președintelui Klaus Iohannis, alături de finanțările nerambursabile obținute de președintele României și Guvernul PNL și împreună cu experiența deosebită a actulului ministru, vor menține școala românească în elita învățământului mondial și va asigura tuturor copiilor români accesul la dreptul fundamental la învățătură.


Intră acum și în grupul de