Deputatul PNL Ioan Bălan, în Parlament, pledează pentru politici de atragere de investiții străine majore: România are toate argumentele de competitivitate pentru a determina investitori să aducă în țara noastră capacități de producție, tehnologii și inovație

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a pledat, marți, în Parlament pentru o politică guvernamentală prin care să fie atrase în România capacități de producție, tehnologii și inovație ale firmelor care vor să-și mute în țări din Europa fabricile pe care le dețin în zona asiatică.

„Criza sanitară dură pe care o traversăm este, din păcate, însoțită nu numai de suferință, ci și de alte fenomene negative care se produc în economie, reflectate, în special, de creșterile rapide de prețuri la majoritatea produselor. Inflația mare nu-i afectează doar pe cetățenii români, ci afectează întreaga Europă și mare parte a lumii”, a arătat Ioan Bălan într-o declarație politică.

El a explicat că pe lângă influența negativă pe care o au scumpirile la energie pentru toată Uniunea Europeană, blocarea lanțurilor de aprovizionare cu mărfuri și materii prime, a determinat tot mai mulți investitori mari din Uniunea Europeană să se gândească serios la opțiunea de a-și muta fabricile aflate de ani buni prin Asia, înapoi în Europa.

„Vorbim despre relocarea unor mari capacități de producție din industrie, metalurgie, textile, tehnică de calcul, comunicații și multe alte domenii. Toți acești investitori caută un loc bun în care să se așeze, pe termen lung. Mai precis, caută o țară europeană care să ofere cel mai bun mediu să se dezvolte și să producă eficient”, a spus deputatul sucevean.

Potrivit lui Ioan Bălan, România are, fără îndoială, toate argumentele de competitivitate pentru a determina investitori germani, francezi, englezi sau americani ca să aducă în țara noastră capacități de producție, tehnologii și inovație.

„Avem angajați harnici și bine pregătiți, avem resurse naturale de calitate, avem materii prime și în curând vom avea și o infrastructură nouă de transporturi. Să știți că toți investitorii străini se uită cu atenție și interes către România, însă, mulți dintre ei încă trăiesc senzațiile neplăcute de la sfârșitul anilor 90, când politicienii goneau investițiile străine din țara noastră, în loc să le atragă”, a adăugat parlamentarul sucevean.

Totodată, el spune că-și dorește foarte mult ca viitorul Guvern al României să exploateze la maximum această oportunitate, în favoarea României și a românilor.

„Fără a da indicații viitorilor miniștri, cred că este prioritar ca mari investiții străine să fie stimulate să se localizeze în Moldova, unde românii au cea mai mare nevoie de locuri de muncă foarte bine plătite, iar administrațiile publice locale au nevoie de contribuabili mari, care să le alimenteze bugetele locale”, a menționat Bălan.

Deputatul sucevean subliniază că dacă la București, Cluj, Oradea sau Sibiu românii trăiesc aproape la fel de bine ca în Europa dezvoltată, acest lucru se datorează în mare parte acestor investitori străini care și-au așezat investițiile în aceste orașe, dar atenționează că România nu se poate limita doar la câteva municipii unde românii resimt beneficiile apartenenței la UE.

„România trebuie să se dezvolte armonios în toate provinciile sale istorice, și la oraș și în mediul urban. Dacă vom ști să atragem acești investitori în zonele mai slab dezvoltate ale țării și vom fructifica la maximum oportunitățile de finanțare din fonduri europene, atunci, în următorii ani toți românii, din toate colțurile țării, vor avea posibilitatea să cunoască prosperitatea”, a concluzionat deputatul Ioan Bălan.

loading...