Lipsa autostrăzilor promise din patru în patru ani și modul fraudulos în care se obțin permise auto, între cauzele accidentelor grave din România, consideră deputatul USR Radu Ciornei. El anunță că va pune presiune pe Ministerul Transporturilor și MAI pentru rezolvarea acestor situații ce țin România în lumea a treia


Intră acum și în grupul de

După accidentul cu șapte morți de marți din județul Iași, deputatul USR de Suceava Radu Ciornei a atenționat că principalele cauze ale carnagiilor de pe șoselele României sunt nerealizarea autostrăzilor promise din patru în patru ani de partidele care s-au aflat la guvernare, dar și modul fraudulos în care analfabeți obțin permisele auto.

„Din când în când auzim despre dezastre rutiere pe șoselele patriei. Din păcate autoritățile, prin ministrul Bode, în loc să își asume răspunderea carnagiilor, cum este cel de ieri, când în Moldova 7 oameni au decedat în accidente cumplite, ne urechesc și ne spun : “ AJUNGE CU DEPĂȘIRILE RISCANTE !” NU, domnule ministru ! Nu sunt de acord ! Nimeni nu spune: “Ajunge cu minciunile, cu fariseismul. Cu furtul și ipocrizia care ne-au lăsat fară autostrăzi, de decenii întregi ! “ Știți că sunt omul cifrelor și al cuvintelor scrise, de aceea vă rog să deschideți programele oficiale de guvernare ale celor care au condus țara până acum și să vedeți cum , din 4 în 4 ani au mințit cu nerușinare, promițând fals aceleași realizări, care nu au venit niciodată”, a declarat Radu Ciornei.

El a reamintit că din 2009 în programele de guvernare au fost înscrise aceste proiecte.

Programul de Guvernare 2009-2012 pag 40. http://www.cdep.ro/pdfs/guv200912/ProgramGuvernare.pdf

Programul de Guvernare 2013-2016 pag 113

https://gov.ro/fișiere/pagini_fisiere/13-08-02-10-48-52program-de-guvernare-2013-20161.pdf Programul de Guvernare 2017-2020 pag 113 http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf

„Păi bine, domnule ministru Bode, pînă acum nu cumva nu trebuia să efectuăm depășirile, pe principalele rute, fară mașini care vin din sens opus ? Cine a încălcat cu nesimțire toate promisiunile electorale ? Nu aveți nicio scuză, tot sângele este pe mâinile voastre cu care scrieți o dată la patru ani programe cu care ne umpleți de minciuni, pentru a ne ține în aceeași beznă, noroi și subdezvoltare!”, a arătat deputatul sucevean.

El spuns însă că pe lângă lipsa autostrăzilor mai există câteva cauze care sunt uitate de către majoritatea populației, respectiv „eliberarea de carnete de conducere unor analfabeți de către grupuri infracționale organizate în jurul Inspectoratelor Județene de Poliție (cazurile Suceava sau Argeș sunt vârful modest al icebergului).”

Potrivit lui Ciornei, eliberarea permisului de conducere ar trebui făcută după examene serioase, care să demonstreze capacitatea de înțelegere a legilor și a regulilor de circulație, sa fie efectiv o dovada de alfabetizare, nu după diplome dubioase, ci pur și simplu teste de IQ sau de scris-citit la nivel mediu.

„Aici orice evitare a sistemului se măsoară în vieți omenești pierdute, de aceea toleranța ar trebui să fie zero. Insuficiența instructorilor examinatori și supraaglomerarea testării pentru permise auto duc la examinări superficiale.  De asemenea, lipsa obligativității efectuării școlii și susținerea examenului în condiții de vară și de iarnă este un mare minus. Lipsa unei legislații care să asigure și participarea examinatorilor civili la eliberarea permiselor și pensionarea anticipata a cadrelor MAI duc la situații aberante, haotice, cărora nu li se găsește rezolvarea de ani buni”, a menționat parlamentarul sucevean.

El a mai arătat că și lipsa unui sistem de suspendare sau anulare a permiselor pentru boli incompatibile cu șofatul duce din nou la situații letale.

„Domnilor guvernanți, pentru că ați fost la putere până acum aceasta hecatombă vi se datorează în totalitate. Sunteți, din păcate, izvorul problemei, nu o parte a soluției. Și, în final, pentru că suntem sătui de arătat cu degetul, fară a oferi soluții, vă anunț că voi contacta parlamentarii Moldovei pentru a pune constant presiune pe Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne pentru rezolvarea acestor situații ce țin România în lumea a treia, astăzi cînd avem deja 15 ani de participare cu drepturi depline în Uniunea Europeana. Colegul meu, neobositul Iulian Bulai,menține legătura foarte des cu Ministerul Transporturilor și vă voi oferi știri la zi vizavi de execuția autostrăzilor Moldovei. Cât despre situația dezastruoasă pentru cetățenii Sucevei, a examinării pentru permise auto, voi începe cu o interpelare și voi continua să activez în grupul de lucru pentru modificarea Codului Rutier ”, a transmis deputatul Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de