Deputații AUR de Suceava: Așa-zisa liberalizare a pieței energiei este o devastatoare lovitură dată cetățenilor României. Ei îl întreabă pe premierul Nicolae Ciucă de ce nu aplică măsuri pentru protejarea românilor


Intră acum și în grupul de

Deputații AUR de Suceava, Florin Pușcașu și Dorel Gheorghe Acatrinei, l-au interpelat pe premierul Nicolae Ciucă pe tema creșterii prețurilor facturilor la energie cerându-i acestuia să dispună măsuri pentru protejarea românilor.

„Așa-zisa liberalizare a pieței energiei este o ultimă și devastatoare lovitură dată României și cetățenilor săi. Cei bogați să fie și mai bogați iar cei săraci și mai săraci. Mai pe înțelesul românilor, cetățenii să fie privați de propriul stat, a căror misiune este să-i protejeze? România, unul dintre puținele state care-și poate asigura independența energetică din resursele proprii, avînd posibilitatea să mai și vândă, a ajuns să aibă cele mai mari prețuri la gaze, benzină și motorină,ceea ce se va reflecta în  economie”, arată semnatarii.

Ei spun că prețul energiei și al gazelor a explodat, cu consecințe grave asupra cetățenilor români și a economiei noastre.

„Astfel, cuplarea prețului din producția internă de gaze la prețul bursei de la Viena fără stabilirea unui mecanism clar de protecție a economiei românești și a românilor, expune România în prag de sezon rece la o creștere a facturilor de circa 80%. În acest timp producția internă continuă să scadă lucru care nu dă timp pentru aprovizionarea depozitelor pentru iarnă”, se arată în interpelare.

Mai mult, cei doi deputați subliniază că rapoartele ANRE arată o situație alarmantă pe piața gazelor și că  în primele 5 luni consumul intern a crescut cu aproape 10%, importurile din Rusia s-au majorat cu peste 30%, exporturile de gaze din România au crescut ce cca. 20 de ori, iar producția internă a scăzut.

„Precizăm că nu suntem de acord cu faptul că singura soluție este legea consumatorului vulnerabil cîtă vreme nu se intervine asupra mecanismelor prezentate mai sus care distorsionează piața energiei și cîtă vreme nu se găsesc soluții pentru exploatarea  gazului românesc”, arată deputații.

Ei explică în document că românii, pe de o parte, au aceleaşi salarii și aceleaşi pensii pentru că au fost îngheţate de Guvern pentru anul 2021, dar că, în schimb, pe de altă parte, avem creşteri foarte mari la facturile de energie şi gaze naturale, care aproape s-au dublat și creșteri semnificative la prețul benzinei și a alimentelor care se scumpesc de la o zi la alta.

„Experții au publicat deja modul cum se formează prețul final la energie și gaz și au constatat că 70 % din preț sunt taxe și impozite pe care le percepe Statul Român”, precizează semnatarii.

Ei îi spun premierului că în aceste condiții prima soluție pentru scăderea facturilor este TVA zero la energie timp de un an și că un studiu de impact poate să arate că următorul pas este aplicarea unui TVA de 5% pentru energie prin modificarea Codului Fiscal prin Ordonantă de Urgență.

„Ce vă oprește să aplicați soluțiile concrete pentru protejarea românilor?”, îl întreabă deputații AUR de Suceava pe premierul Nicolae Ciucă.


Intră acum și în grupul de