Ioan Bălan cere ministrului Transporturilor stadiul realizării proiectelor autostrăzilor din zona Moldovei: Siret-Ploiești, Iași-Tg Mureș, Suceava-Satu Mare și Bacău-Brașov


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, marți, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să facă public stadiul de realizare a proiectelor de autostradă din zona Moldovei.

El a spus că acum România traversează cea mai bună perioadă pentru investiții, din punctul de vedere al oportunităților financiare reprezentate de fondurile europene nerambursabile disponibile în cadrul financiar multianual și în cadrul mecanismului european pentru redresare și reziliență.

„Este de apreciat efortul domniei voastre de a accelera implementarea tuturor proiectelor deja demarate în anii 2020-2021 și de a debloca unele proiecte foarte așteptate de români”, a spus Bălan.

Parlamentarul liberal a arătat că așa cum foarte bine ministrul știe, Moldova a suferit și suferă puternic din punct de vedere economic, tocmai din cauza lipsei unei infrastructuri moderne și rapide de transport rutier.

„În anii trecuți au existat revolte, pe deplin justificate, ale cetățenilor români față de faptul că proiectele de autostrăzi au ocolit această provincie istorică a țării. Grație eforturilor din anii 2020-2021, proiectele autostrăzilor Moldovei au fost puse în mișcare, iar așteptările românilor față de aceste proiecte sunt uriașe”, a spus Bălan.

El a subliniat că având în vedere faptul că inclusiv CNAIR s-a angajat să acorde o importanță deosebită proiectelor de investiții în autostrăzile Moldovei, vrea să afle detalian stadiul de realizare a proiectelor.

Astfel, în deputatul Ioan Bălan solicită informații cu privire la fiecare tronson privind stadiul, valoarea, termen de execuție și termen de punere în circulație estimat pentru Autostrada A 7 Siret-Ploiești, Autostrada A8 – Târgu Neamț-Iași-Ungheni, Autostrada A8 secțiunea Brașov-Bacău și Autostrada Nordului-Satu Mare-Suceava-Stânca.

„Vă rog să precizați dacă în ultimele luni au apărut blocaje în implementarea acestor proiecte și care este originea lor. Vă rog, de asemenea, să precizați dacă dinamica prețurilor materialelor de construcții influențează în mod negativ aceste proiecte esențiale pentru milioane de români din Moldova”, a mai cerut Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de