Deputatul Ioan Bălan solicită ministrului Agriculturii măsuri urgente pentru stabilizarea prețurilor produselor agro-alimentare și sprijin pentru ca fermierii să obțină producții bune în anul 2022

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, marți, în Parlament, ministrului Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, să precizeze ce măsuri urgente are în vedere pentru stabilizarea prețurilor produselor agro-alimentare.

Potrivit lui Ioan Bălan, România are un potențial agricol deosebit, producția internă fiind superioară cantităților necesare pentru consumul intern.

El a arătat însă că, cu toate acestea, într-o piață liberă se stabilesc conexiuni, parteneriate și colaborări comerciale între producători și distribuitori, care nu garantează faptul că produsele agricole românești ajung exclusiv pe piața românescă.

„Apreciez faptul că, în contextul evenimentelor politico-militare din Ucraina și al deciziei statului vecin de a sista exporturile de produse agricole, ați afirmat public că România are un stoc de cereale suficient pentru morărit și panificație, mesaj care trebuie să elimine orice formă de neliniște în rândul românilor cu privire la potențiale probleme de aprovizionare cu produse alimentare. Cu toate acestea, cunoașteți foarte bine faptul că relațiile comerciale ale României cu Ucraina implicau și alte dimensiuni ale sectorului agricol, nu numai cerealier, incluzând și livrarea de îngrășăminte chimice destinate culturilor agricole din țara noastră”, a menționat parlamentarul sucevean.

În aceste condiții, în scopul de a avea o gestiune eficientă a stocurilor de produse agro-alimentare în România și de a sprijini fermierii să obțină producții bune în anul 2022, Ioan Bălan cere ministrului să răspundă la mai multe întrebări legate de producția agro alimentară.

Astfel, ținând cont de declarațiile ministrului care spune că la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situaţia stocurilor de cereale din depozitele autorizate şi din zonele de comercializare, el întreabă dacă are în vedere, cât mai rapid, și o evaluare zilnică și pentru alte produse agro-alimentare, ca de pildă: legume, fructe, uleiuri vegetale, produse lactate, efective din zootehnie.

„Vă rog să precizați dacă aveți în vedere să demarați discuții cu asociațiile importatorilor și distribuitorilor de produse alimentare, pentru a asigura un flux de produse constant, neîntrerupt, dimensionat la nivelul cererii din piața românească”, a mai cerut Ioan Bălan.

Totodată, având în vedere sistarea producției la Combinatul de la Azomureș și imposibilitatea realizării de importuri din Ucraina, el îl întreabă pe minsitru ce măsuri are în vedere pentru a sprijini fermierii să poată achiziționa la prețuri rezonabile și administra îngrășăminte chimice culturilor din anul 2022.