Deputatul Ioan Bălan vrea să știe cum vor fi ajutate financiar autoritățile locale care au angajat cheltuieli logistice pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina


Intră acum și în grupul de

Prim-vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, informații privind modul în care acest minister va ajuta cu fonduri autoritățile locale care au angajat cheltuieli pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina.

„Autoritățile administrației publice locale din județele aflate în proximitatea frontierei de stat cu Ucraina sau Republica Moldova au dat dovadă de o implicare și de o generozitate fără egal în ultimele săptămâni de la începerea conflictului militar din Ucraina”, a arătat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, grație autorităților locale din Nordul și Estul țării, precum și cetățenilor români din întreaga țară, România a ajuns un exemplu pozitiv de empatie și generozitate la nivel mondial.

„În acest sens, cred că domnia voastră cunoașteți faptul că președinții de consilii județene, primarii sau consilierii județeni și locali au colaborat constructiv pentru a acorda, din resursele locale, toate facilitățile necesare pentru refugiații ucraineni, fără să solicite expres sprijin financiar guvernamental”, i-a tansmis deputatul liberal sucevean ministrului Dezvoltării.

El a subliniat însă că multe dintre unitățile administrației publice locale din județele de la frontiera de Nord și Est au reale dificultăți în finanțarea cheltuielilor curente și în menținerea echilibrelor bugetare locale.

De aceea, cunoscând implicarea ministrului Dezvoltării în găsirea celor mai bune soluții pentru funcționarea administrației publice locale, îl întreabă în ce măsură, după ce Guvernul României a activat mecanismele europene de finanțare a migrației și protecției civile, o parte dintre fondurile respective pot fi alocate și către unitățile administrației publice locale din județele de frontieră, care au angajat cheltuieli logistice pentru sprijinirea refugiaților.

Totodată, Ioan Bălan îi solicită ministrului să precizeze dacă are în vedere ca și din resurse financiare naționale să acorde o suplimentare a fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale pentru unitățile administrative angrenate în efortul de protecție a refugiaților.


Intră acum și în grupul de