Deputatul Ioan Bălan se pronunță pentru stimularea utilizării materialelor de construcții produse în România pentru realizarea obiectivelor de investiții


Intră acum și în grupul de

Prim vicepreședintele PNL Suceava deputatul Ioan Bălan a solicitat, marți, printr-o întrebare adresată ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, informații privind măsurile pe care le are în vedere acest minister pentru stimularea utilizării materialelor de construcții produse în România pentru realizarea obiectivelor de investiții.

„Vă fac cunoscut faptul că, în ciuda problemelor deosebit complexe la care trebuie să facă față România, Guvernul reușește să accelereze și să intensifice investițiile în infrastructura de transporturi din țara noastră. Dacă ritmul investițional din prima parte a anului se va menține, există toate premisele ca în anul 2022 să înregistrăm cel mai mare volum de investiții publice din ultimele trei decenii”, a arătat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean atenționează însă că, în ciuda acestor aspecte favorabile, informațiile furnizate periodic de Institutul Național de Statistică arată că efortul investițional susținut de țara noastră nu are un impact pozitiv asupra dezechilibrelor externe, ci, dimpotrivă, agravează deficitul balanței comerciale, în condițiile în care constructorii care realizează mare parte din investițiile publice  apelează la materiale de construcții din afara frontierelor, mai competitive poate prin preț, dar nu mai competitive prin calitate.

„Consider că zecile de miliarde de lei pe care România le alocă anual pentru realizarea de autostrăzi, căi ferate, poduri și alte elemente de infrastructură, ar trebui să stimuleze în egală măsură dezvoltarea agenților economici români”, a subliniat Ioan Bălan.

În aceste condiții, deputatul sucevean solicită ministrului să prezinte măsurile pe care le are în vedere astfel încât să stimuleze constructorii care câștigă lucrările publice să utilizeze prioritare materii prime și materiale fabricate în România.

Totodată, Ioan Bălan vrea să afle că măsuri intenționează să aplice ministrul astfel încât materialele utilizate pentru realizarea marilor obiective de investiții cum ar fi autostrăzi, drumuri expres sau căi ferate, să respecte standardele de calitate, astfel încât durata de viață a investițiilor să fie maximizată.


Intră acum și în grupul de