Deputatul Gheorghe Șoldan: Modificările adoptate la Legea achizițiilor publice asigură acum un cadru normativ suplu, clar, previzibil și rezolvă blocajele din prezent


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Gheorghe Șoldan a declarat că Legea achizițiilor publice, adoptată marți în Camera Deputaților, va duce la accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale.

Șoldan, unul dintre inițiatorii legii alături de parlamentari din coaliția de guvernare, consideră că modificările aduse în domeniul achizițiilor publice vor determina deblocarea unor investiții și realizarea altora mai repede.

„Legea adoptată astăzi în Camera Deputaților este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale, care va fi resimțită de fiecare român. Prin creșterea pragurilor privind valoarea achizițiilor publice directe, proiecte care acum sunt blocate, vor fi reluate de îndată. Noi proiecte vor fi demarate mult mai curând decât până acum, prin simplificarea procedurilor”, a explicat deputatul.

Șoldan spune că într-un stat de drept, legea este motor și pentru dezvoltarea locală. 

„Îmi doresc ca de acum înainte să nu mai vedem șantiere blocate ani la rând, bani aruncați pe lucrări de mântuială, ori lucrări blocate din cauza prețurilor crescute la materiale sau execuție. Modificările efectuate în legislația referitoare la achizițiile publice asigură acum un cadru normativ suplu, clar, previzibil și rezolvă blocajele din prezent”, a precizat parlamentarul social democrat.

Prin noua lege cresc pragurile pentru achizițiile directe – pentru produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei.

Totodată, se vor ajusta prețurile contractelor în cazul în care piața este afectată de anumite evenimente care cresc ori diminuează indicii de preț relevanți.

Legea dispune modul de stabilire a ofertei celei mai avantajoase, reducerea termenelor de evaluare a ofertelor, astfel încât procedurile să fie finalizate într-un termen rezonabil sau limitarea susţinerii terţului în procedura simplificată.

„Creșterea pragurilor pentru achizițiile publice directe, în limitele prevăzute de Directiva Europeană, va impulsiona accesarea fondurilor europene, implementarea PNRR, pentru realizarea proiectelor de care este atât de multă nevoie pentru ca România să prospere”, a spus Șoldan.

Deputatul sucevean a urat reprezentanților autorităților publice locale spor la treabă și să realizeze cât mai mult din ceea ce și-au propus, pentru a ridica nivelul de trai în localitățile pe care le administrează.


Intră acum și în grupul de