Liderul PNL Piemonte Italia, suceveanul Cristian Pascariu, cere ministrului de Interne controale drastice la frontieră a persoanelor și mărfurilor ce vin din Austria, dar și a companiilor austriece care activează în România


Intră acum și în grupul de

Liderul PNL Piemonte Italia, suceveanul Cristian Pascariu, a transmis o scrisoare dechisă ministrului de Interne, Lucian Bode, în care îi cere acestuia să înăsprească verificările exporturilor din România și Austria și importurile din Austria în România, pentru a atrage atenția asupra tratamentului incorect al Austriei privind intrarea României în Spațiul Schengen.

„Domnule Ministru, dezamăgirea pe care Diaspora a trăit-o în ziua de 8 decembrie 2022 la aflarea rezultatului votului în Consiliul JAI este greu de descris în cuvinte. Aproximativ 5 milioane de români, rezidenţi legal în afara graniţelor românesti au aşteptat rezultatul votului sperând, până în ultimul moment, că Austria va da un vot pozitiv şi că va fi deschisă colaborării pentru a rezolva problema imigraţiei ilegale cu care se confruntă. Din păcate, acest lucru nu s-a intâmplat , ducând la un sentiment de profundă mâhnire şi frustrare la început, şi culminând cu acea furie datorată umilinţei si nedreptăţii la care suntem supuşi cei, care de ani buni suportăm la fiecare intrare sau ieşire din ţară tratamente nedemne din motivul neaparţinerii la spaţiul Schengen”, se arată în scrisoarea semnată de români care locuiesc în Italia și Germania.

El a subliniat că semnatarii sunt mai mult decât conştienţi de eforturile depuse de România în îndeplinirea criteriilor de aderare la spaţiul Schengen în ultimii 15 ani, criterii care au fost îndeplinite încă din 2011.

„Tocmai de aceea, acest ultim act al Austriei nu face decât să ne determine să cerem vehement autorităţilor româneşti, în special Ministerului Afacerilor Interne şi Autorităţilor în subordine, o înăsprire a controalelor vamale în ceea ce privesc exporturile de produse şi materiale autohtone către Austria şi partenerii săi, controale serioase la intrarea în ţară a persoanelor care sosesc dinspre Austria precum şi a companiilor care îşi desfaşoară activitatea pe teritoriul românesc”, se arată în document.

Semnatarii consideră că nu este permis ca acest tratament incorect din partea Austriei să treacă fără absolut nicio consecinţă având în vedere că România a respectat absolut toate angajamentele luate în faţa ţărilor deja membre spaţiului Schengen.

„Domnule Ministru, am ales calea scrisorii deschise deoarece problemele ridicate sunt de interes general și necesită o opțiune strategică a autorităților, în condițiile transparenței sociale”, se mai arată în scrisoarea transmisă ministrului Lucian Bode.


Intră acum și în grupul de